U eteru 47 godina: Obilježena godišnjica Radio Srpca

Radno i uz druženje sa svojim prijateljima,Radio Srbac danas obilježava 47. rođendan.Na današnji dan 1975.godine na medijskom prostoru BiH pojavio se Radio Srbac koji je bio i ostao jedini elektronski medij na području opštine Srbac.
Danas Radio Srbac radi na frekvenciji 93,2 megaherca svakog dana od 8 do 18 časova, zapošljava 6 radnika i isto toliko spoljnih saradnika,pretežno iz reda srednjoškolske omladine.
Radio Srbac je proradio kao radio-solidarnosti, jer su za njegovo otvaranje podršku pružile tadašnje 52 radio-stanice bivše BiH, a motiv su bile katastrofalne poplave izlijevanjem Vrbasa i Save na području srbačke opštine, tako da se pod vodom našao veli broj sela, a građani ostali bez bilo kakve komunikacije sa organima vlasti. Tadašnji urednik Radio Sarajeva Zlatko Prlenda obilazeći poplavljena područja došao je na ideju da pokrene akciju solidarnosti među radio-stanicama BiH,i tako je progovorio Radio Srbac.
U čestitki načelnika opštine Srbac Mlađana Dragosavljevića navedeno je da je Radio Srbac u protekle više od 4 decenije izrastao u medijsku kuću koja profesionalno i objektivno informiše javnost o svim važnim događajima u srbačkoj opštini
„Čestitam vam 47 godina postojanja i rada.Svi skupa smo ponosni da imamo ovakav medij u našoj lokalnoj zajednici koji nam mnogo znači.Uspijevate na pravi način ispratiti sve događaje i na vrijeme našim građanima pružiti objektivnu i tačnu informaciju. Kolektiv i rukovodstvo Radio Srpca zaslužuju sve pohvale, jer evo već godinama potvrđujete da sa skromnim sredstvima sa kojima raspolažete izvlačite maksimum.Mi iz opštinske uprave prepoznajemo značaj postojanja ovog medija i istinski vas podržavamo sa grantovskim sredstvima u budžetu,ali moramo se još u narednom periodu posvetiti ovom aspektu i naći način da skromna primanja radnika radija podignemo na viši nivo. U tom pogledu ćemo u narednom periodu preduzeti konkretne mjere“,rekao je čestitajući godišnjicu načelnik Dragosavljević i dodao da o kvalitetu rada govori i podatak da su nakon 7 godina radnicima izmirene zaostale plate za 8 mjeseci i reprogram na ime doprinosa za 4 godine što je sadašnje rukovodstvo uspjelo riješiti. To je najkonkretniji pokazatelj koliko su posvećeni radu i sa koliko entuzijazma rade.Zbog svega od opštinske uprave zaslužuju dodatnu podršku“,rekao je Dragosavljević.
Direktorica Radio Srpca Ljiljana Koščica kaže da je Radio Srbac prošao kroz složene faze razvoja i da je uprkos svim izazovima opstajao na medijskom prostoru i opravdao svoju ulogu .
„Godišnjicu radija obilježavamo radno uz prikladnu radijsku emisiju o nama i druženje sa bivšim kolegama koji su bili dio naše medijske kuće. Prisjetili smo se kroz vremeplov rada u ratnom periodu koji je bio veoma težak za novinare,prelaska rada sa ST na FM područje do dobijanja dugoročne dozvole za rad od RAK BiH koja će važiti do 2031.godine, kao i radu u vrijeme pandemije virusa korona kada je zbog ekonomske krize smanjen broj oglašivača“,rekla je Koščica.
„Nadamo se da će nam osnivač,opština Srbac i dalje biti glavni finansijski oslonac,a veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu finansija i ministarki Zori Vidović koja nam je ovih dana izašla u susret i finansijski pomogla rad našeg medija i na taj način omogućila da zanovimo nešto tehnike i dostojno obilježimo 47.godišnjicu rada“,rekla je direktorica Ljiljana Koščica.