Dnevne Novosti 22 10 2024

U utorak, 29.oktobra trideset i prva sjednica Skupštine opštine Srbac

Predsjednik Skupštine opštine Srbac, Miloš Budić, zakazao je za utorak, 29. oktobra trideset i prvu redovnu sjednicu Skupštine opštine.

Početak sjednice je u 10 časova a na dnevnom redu će se naći 21 tačka.

Dnevni red:

1. Izvod iz zapisnika sa 30. sjednice Skupštine opštine Srbac,

2. Izvještaj o radu, materijalnom i socijalnom položaju penzionera i Izvještaj o utrošku novčanih sredstava iz Budžeta opštine Srbac u 2023. godini Udruženja penzionera opštine Srbac,

3. Izvještaj o radu i izvršenju planova javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih organizacija na području opštine Srbac za prvo polugodište 2024. godine:

a) Javnog preduzeća “Radio Srbac” Srbac

b) Javne ustanove Centar za kulturu i sport Srbac

v) Javne ustanove Narodna biblioteka Srbac

g) Javne ustanove Dječiji vrtić “Naša radost” Srbac

d) Javne ustanove Centar za socijalni rad Srbac

đ) Javne zdravstvene ustanove „Dom zdravlja“ Srbac

e) Javne ustanove Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Srbac

ž) Javne ustanove Turistička organizacija opštine Srbac

z) Boračke organizacije opštine Srbac

i) Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Pepublike Crpske, Srbac

j) Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Srbac

k) Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata

l) Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama „Izvor“ Srbac

lj) Udruženja građana C.E.Z.A.R. Srbac

m) Udruženja žena Srbac

n) Omladinskog savjeta Srbac

nj) Opštinske organizacije slijepih i slabovidih Srbac

o) Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Srbac

p) NVO „Milenijum“ Srbac

r) Informacija o radu i finansijskom poslovanju Opštinske organizacije Crvenog krsta Srbac,

4. Izvještaj o uspjehu i vladanju učenika na kraju školske 2023/24. godine,

5. Izvještaj o upisu učenika u prve razrede osnovnih i srednjih škola u školskoj 2024/25. godini,

6. Izvještaj o izvršenju Budžeta opštine Srbac za period januar-jun 2024. godine,

7. Izvještaj o radu inspekcijskih organa i komunalne policije za period januar-jun 2024. godine,

8. Izvještaj o realizaciji odluka koje je donijela Skupštine opštine Srbac za period 01.01.2024.-30.06.2024. godine,

9. Informacija o poslovanju JU Centar srednjih škola „Petar Kočić“ Srbac za period januar-jun 2024. godine,

10. Informacija o privrednim kretanjima i zaposlenosti na području opštine Srbac za 2023. godinu,

11. Informacija o radu mjesnih zajednica na području opštine Srbac za 2023. godinu,

12. Informacija o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite za 2023. godinu,

13. Informacija o demografskom razvoju na području opštine Srbac za 2023. godinu,

14. Informacija o realizaciji Programa korištenja sredstava za podsticaj zapošljavanja za 2023. godinu,

15. Prijedlog Programa rada JU Dječiji vrtić „Naša radost“ Srbac za školsku 2024/25. godinu,

16. Prijedlog Odluke o korištenju sredstava od naknada za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe za 2024. godinu,

17. Prijedlog Odluke o izmjeni o odluke o pristupanju izradi Zoning plana kompleksa manastira Osovica,

18. Prijedlog Odluke o prodaji stambene jedinice (stana) u zgradi za mlade bračne parove u Srpcu Siniši Suvajcu iz Lilića,

19. Prijedlog Rješenja o razrješenju Kristine Ćosić dužnosti vršioca dužnosti člana upravnog odbora Javne ustanove Centar za kulturu i sport Srbac,

20. Prijedlog Rješenja o imenovanju člana upravnog odbora Javne ustanove Centar za kulturu i sport Srbac,

21. Odbornička pitanja i odgovori na odbornička pitanja.

Radio Srbac će direktno prenositi sjednicu Skupštine od 10 časova.

Startovalo takmičenje u Premijer ligi BiH u stonom tenisu, OSTK Srbac debitovao

Omladinski stonoteniski klub Srbac u prva dva kola gostovao je u Sarajevu i u Ilijašu i doživio dva poraza. U prvom kolu bolja od ekipe Srpca bila je ekipa STK ,,Aladža“ iz Sarajeva i pobijedila rezultatom 4:0. Bitno je istaći da je ova ekipa viceprvak BiH u stonom tenisu.

U drugom kolu Srpčani su poraženi od ekipe Ilijaša rezultatom 4:1.

Predsjednik OSTK Srbac Mića Kurtović kaže da je ovo realan odnos snaga u ovom trenutku.

,,Mi u klubu smo prezadovoljni nastupom naših igrača, njihovim držanjem i borbenošću. Većinu mečeva izgubili smo na produžetke što znači da se uz malo rutine i samopouzdanja mogu postići dobri rezultati. U Premijer ligu smo ušli kao totalni autsajderi i zato koristimo svaki momenat za usavršavanje i podizanje nivoa igre. Čestitamo ekipama iz Sarajeva i Ilijaša na pobjedi. Naši momci nastavljaju sa turnirima u Banjaluci i Tuzli. Treće i četvrto kolo Premijer lige igra se u Srpcu u dvorani ‘9 januar’, a u goste dolaze ekipe ‘Kreka’Tuzla i Lukavac. Mečevi se igraju 9. i 10 novembra“, rekao je Mića Kurtović.

Pored ovog nastupa članovi OSTK Srbac nastupali su na 2. Međunarodnom stonoteniskom prvenstvu ,,Banjaluka 2024“, u organizaciji STK “Borac” Banjaluka.

Stonoteniski klub Srbac predstavljali su Dunja Đukić i Elena Kljajčin u kategoriji najmlađi kadeti, Aleksa Pantelić u kategoriji junior, seniori i apsolutna kategorija, Haris Eminović u kategoriji apsolutnih invalida i Duško Đukić u kategoriji veterani. Posebno se izdvaja debitanski nastup Dunje i Elene, gdje je Elena Kljajčin osvojila 3. mjesto i bronzanu medalju. Haris Eminović zauzeo je drugo mjesto kategoriji invalida što je takođe veliki uspjeh. Aleksa Pantelić i Duško Đukuić prošli su svoje grupe i osvojili veliki broj poena koji su naročito bitni Aleksi u poretku na rang listi gdje je trenutno u Top 8 BIH juniora.

U petak bez struje nekoliko sela

Foto: RTRS (foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER)

Radna jedinica ,,Elektrodistribucija”Srbac obavještava svoje potrošače da će, zbog izvođenja radova na SNM 20 kV DV Lepenica (od Vukota do Ž.Razboja), u petak, 25.oktobra, u periodu od 09.00 do 14.00 časova, doći do zastoja u redovnoj isporuci električne energije na području sela Srđevići, Župski Razboj i Ćukali.

Potrošači se zamoljavaju za strpljenje i razumijevanje.

Dnevne Novosti 21 10 2024

OŠ Kukulje: Obilježen Svjetski dan jabuke

U područnoj Osnovnoj školi ,,Dositej Obradović” Razboj prvačići su obilježili Svjetski dan jabuke.

Kako nas je informisala učiteljica Rada Antonić, u ovoj područnoj školi, obilježavanje Svjetskog dana jabuke postalo je tradicija, a i ove godine to je učinjeno na djeci zanimljiv način.  Izrazila je zahvalnost roditeljima učenika, koji su spremili ukusne i zdrave kolače od jabuka i istakla da se ovaj način djeci želi što više skrenuti pažnja na zdrave obroke i važnost konzumiranja jabuka, kao jedne od najzdravijih vrsta voća. Pored uživanja u ukusnim poslasticama, djeca su radila radove na temu jabuke i sa učiteljicom razgovarala o značaju konzuiranja jabuka i ostalog voća.

U duhu tradicije i običaja: Manifestacija ,,Đeram“ okupila brojne ljubitelje folklora

Ansambl narodnih igara ,,Lijevče“ Razboj, sinoć je bio domaćin Međunarodne folklorne manifestacije ,,Čuvari tradicije-Đeram“. Društveni dom u Razboju bio je popunjen do podsljednjeg mjesta, jer su brojni ljubitelji igre, pjesme i narodnih nošnji došli da podrže održavanje manifestacije, kao i goste, koji su se potrudili da publika uživa više od sat vremena.

Pored domaćina, učećše su uzeli: KUD ,,Radost“ Teslić, KUD,,Sveti Pantelejmon“ Han Pijesak, KUD,,Posavina“Crkvina (Šamac) i CKUD,,Lepa Radić“ Gradiška, koji su se predstavili sa po dvije koreografije, a iznenađenje večeri je bila nova koreografija Lijevča pod nazivom ,,Tradicija Lijevča-Starinski prikaz prela“.

Predsjednik ANI ,,Lijevče“ Jordan Kuvalja na početku manifestacije je pozdravio sve priutne i uručio zahvalnice gostujućim KUD-ovima. Kuvalja je istakao da su ovakva druženja važna za očuvanje sjećanja na neka prošla vremena, ali i sklapanje novih prijateljstava

,,Veliko nam je zadovoljstvo da su večeras nama baš ova kulturno-umjetnička društva i da su nam su odazvali svi koje smo pozvali, a još jedno veliko zadovoljstvo je to što je dom bio u putpunosti popunjen. ‘Čuvari tradicije-Đeram’ je manifestacija na kojoj naša djeca, naša omladina stvaraju neke nove korake gledajući u istoriju i običaje, manifestacija koja nas vraća u prošlost, a na osnovu te prošlosti mi gledamo u budućnost. Večeras je u Razboju valadala predivna atmosfera, jer smo se domaćinski ponijeli prema našim gostima, a oni su se potrudili da nam upriliče predivno veče“, rekao je Kuvalja i zahvalio svim gostima, posjetionicima i svima koji na bilo koji način podržavaju rad Ansambla narodnih igara ,,Lijevče“.

Domaćini su se potrudili da gosti budu srdačno dočekani i da prijatno osjećaju, te je nakon kulturno-umjetničkog programa uslijedilo druženje uz bogatu trpezu, koju su pripremile domaćice iz Razboja.

Aktuelno 20 10 2024

Nova donacija stigla u udruženje ,,Izvor “ Srbac

Humani ljudi ponovo su pokucali na vrata Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama ,,Izvor“ Srbac

Članovi Udruženja od juče na raspolaganju imaju hidraulični lift koji služi za podizanje djece iz invalidskih kolica.

Ovog puta, da pomognu “Izvoru” odlučili su Danijela i Goran Stojić, koji vode porijeklo iz Kaoca, a trenutno žive u Cirihu u Švajcarskoj.

,,Ovo je već peta godina za redom kako moja porodica i ja vodimo humanitarnu akciju sa svojim društvom u Cirihu kako bi prikupili sredstva za nabavku neophodne opreme za djecu sa određenim invaliditetom, tj. za svu djecu kojoj je pomoć neophodna.Ima nas dvadeset- trideset koji doniramo koliko ko može. Prošle godine uručili smo pomoć djeci iz Doma za nezbrinutu djecu ‘Rada Vranješević’ u Banjaluci. Veliku pomoć u ovim akcijama pruža nam Goran Berić koji, takođe, živi u Švajcarskoj, a inače je Srpčanin. Njemu dugujemo veliku zahvalnost jer bez njegove pomoći teško da bi uspjeli realizovati sve ove humanitarne akcije. Što se tiče današnje donacije, ovaj hidraulični lift košta 4.000 KM, pola novca je obezbjedila moja porodica, a pola naše društvo. Ovaj lift će olakšati svakodnevnicu osobama koje imaju određene poteškoće, prije svega služi za podizanje iz kolica i spuštanje na krevet ili terapijsku kadu. Do sada su to morala da rade dva ili tri čovjeka a sada će sve to biti mnogo lakše. Moram da kažem da mi je zadovoljstvo svaki put kada sam u posjeti udruženju ‘Izvor’, a pogotovo kada mogu da im pružim bilo kakav vid pomoći “, rekla je Danijela Stojić.

Predsjednica Udruženja Mira Tatić ovom prilikom je izrazila ogromnu zahvalnost na donaciji porodici Stojić i dodala da im podrška donatora mogo znači i pruža osjećaj da nisu sami i zaboravljeni.

,,Moram da kažem da nas je Danijela iznenadila sa ovim lifterom, jer je dogovor prešao u djelo za samo nekoliko dana i mnogo će nam pomoći u svakodnevnom radu sa našom djecom. Moram reći da smo već dogovorili sa Danijelom podjelu nikoljdanskih paketića za svu djecu članove ‘Izvora’. Drago nam je da ljudi prepoznaju naš trud i rad, te da su nam spremni pomoći. Mi smo za ovih dvadeset godina imali veliki broj pomoći i uvijek smo se trudili da ta pomoć ode u prave ruke”, rekla je Mira Tatić.

Prema njenim riječima ovog ljeta parohija srbačka donirala je ,,Izvoru” dvoje invalidskih kolica , jedna dječija kolica kao i dvije hodalice koje su uručene djeci i omladini kojima je to najpotrebnije.

Sveštenik Aleksandar Kusturić kaže da kad god je u mogućnosti posjeti udruženje “Izvor” u kojem uvijek vlada topla porodična atmosfera.

,,Moram reći da je Danijela Stojić i njena porodica iz moje parohije u Kaocima i znam da je uvijek nesebično pružala pomoć svima kojima je bilo potrebno. Vidi se da je ona prepoznata u društvu kao neko ko ima želju da pomogne prije svega djeci i sama činjenica da uspije svake godine okupiti veliki broj svojih prijatelja kako bi skupili određen novac i iskoristiti ga u humanitarne svrhe, dosta govori. Zahvalio bih Danijeli i Goranu koji su ljudi širokog srca spremni u svakom trenutku pomoći. Velika podrška ide i za Miru Tatić koja je jedan divan hrišćanski primjer i uči nas kako bi svi mi trebalo da se ponašamo i radimo. Bure ovog današnjeg svijeta valjda nas odvlače od osnovnog smisla, a to je da budemo jedni uz druge i da nosimo breme jedni drugima”, rekao je sveštenik Aleksandar Kusturić.

Ovo je dobar primjer kako je naše malo nekome zaista mnogo.

CK Srbac: Mali heroji Prve pomoći

Za učenike drugih i četvrtih razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović-Zmaj” iz Srpca, u četvrtak i petak,su članice Kluba mladih Crvenog Srbac iz Centra srednjih škola” Petar Kočić” upoznale kroz igru sa osnovnim pojmovima prve pomoći, kako bi ih motivisali da u nekim narednim godinama požele naučiti više o prvoj pomoći.

Edukatori su za ove male heroje bile učenice : Anica Aleksić, Katarina Radonjić,Valentina Petković, Lorena Gužvić, Tijana Mandić,Teodora Josipović, Anđelina Pušić i Anđela Nježić,

Sekciju Crvenog krsta u Centru srednjih škola u Srpcu vodi profesorica Bojanom Ćirić Miladinović.