Dnevne Novosti 30 09 2024

U toku pripreme za obilježavanje slavskih svečanosti u Srpcu

Pod predsjedavanjem načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića, danas je održana prva sjednica organizacionog odbora za obilježavanje krsne slave i Dana opštine Srbac – Pokrova Presvete Bogorodice.

Na sjednici je dogovoreno da slavske svečanosti i ove godine traju tri dana, a počeće u subotu, 12. oktobra parastosom koji će biti organizovan u 11 časova na centralnom spomen-obilježju u znak sjećanja na poginule borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U nedjelju, 13. oktobra, od 18 časova, u Domu kulture “Uglješa Kojadinović” biće održana izložba likovnih radova na temu “Sublimacija sinergije manastira Osovica”, autorke Jelene Vušurović sa Cetinja, a od 19 časova održaće se svečana akademija uz prigodan kulturni program i dodjelu nagrada i priznanja Opštine Srbac u vidu povelja, zahvalnica i nagrada opštine mladima.

Istog dana, u nedjelju, 13. oktobra, biće održan i tradicionalni Konjički sabor uz dolazak većeg broja konjičkih klubova i uzgajivača konja.

Trećeg dana slavskih svečanosti, u ponedjeljak, 14. oktobra, biće održana liturgija u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice sa početkom u 9 časova, a od 11 časova svečana litija do Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg gdje će u 11.30 časova biti izvršen slavski obred.

I ove godine planiran je Pokrovski dan folklora, koji će početi u 12 časova a okupiće kulturno-umjetnička društva sa područja naše opštine i mališane Dječijeg vrtića “Naša radost”.

Tokom slavske svečanosti, na trgu će biti postavljeni štandovi sa prigodnim posluženjem za sve građane a biće organizovan i mini sajam Udruženja žena Srbac čije članice će izložiti rukotvorine, ukrasne i odjevne predmete, zimnicu, kozmetiku i druge proizvode.

U sklopu slavskih svečanosti i ove godine se organizuje srbački jesenji vašar koji će biti održan od 12. do 14. oktobra na lokalitetu kod sportske dvorane “9. januar” u Srpcu.

Krsna slava opštine Srbac se proslavlja 14. oktobra, na dan Pokrova Presvete Bogorodice, a Dan opštine se slavi u znak sjećanja na 2. novembar kada je prije 91 godinu, odlukom ministra Kraljevine Jugoslavije, tadašnji Bosanski Svinjar preimenovan u Srbac.

Aktuelno 29 09 2024

Gost Programa Dodik i Vucevic u Srpcu

Načelnik Mlađan Dragosavljević organizovao prijem za Petra Ugrena

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević organizovao je danas prijem za talentovanog muzičara Petra Ugrena iz Srpca koji je na četvrtom međunarodnom muzičkom festivalu Balkan fest koji se, održavao od 9. do 12. septembra u Gradišci i Banjaluci, osvojio treće mjesto u kategoriji izvođača od 8 do 14 godina.

Petar je nastupio u okviru programa Prvi aplauz, na kojem je učestvovalo 18 muzičkih talenata iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, BiH, Bugarske i Italije.

Izrazivši zahvalnost što je na najbolji način predstavljao našu lokalnu zajednicu, načelnik opštine Mlađan Dragosavljević je rekao da je ovim prijemom želio dati podstrek Petru u njegovim budućim planovima.

“Sve nas je obradovao uspjeh koga je ostvario na Balkan festu, a još uvijek se prisjećamo njegovog uspješnog nastupa na Đurđevdanskom festivalu. Nema sumnje da nas je predstavio na najbolji način u cijeloj regiji, a i šire, i nadam se da će nastaviti osvajati nagrade. Ukoliko budemo u prilici, pokušaćemo da ispunimo njegovu želju da sličan dječiji festival organizujemo i kod nas u Srpcu”, rekao je načelnik Dragosavljević koji je za Petra obezbijedio i novčanu nagradu.

Na Balkan festu je nastupio sa novom pjesmom “Sviraćemo rokenrol” za koju je tekst pisao Dragoslav Guzina iz Nove Crvenke, muziku je radila Vesna Veljković iz Beograda koja je bila i njegov mentor, a za aranžman je bio zadužen Zoran Bogdanović Riči iz Beograda.

Pjesma bi uskoro trebala biti snimljena u studiju i objavljena na Petrovom You Tube kanalu, tako da će je moći čuti šira publika.

“Ponosan sam na sebe jer sam se dugo pripremao za ovaj nastup i utisci su zaista super. Imam planova za neke nove festivale, ali ću se potruditi da sve uskladim sa školskim obavezama jer mi je škola na prvom mjestu”, rekao je Petar i zahvalio načelniku na organizovanom prijemu.

Petar ima 10 godina i učenik je petog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca, a pored muzičkih interesovanja, pet godina je pohađao školu glume “Dea Nika” i iza sebe već ima nekoliko zapaženih uloga.

“Glumu sam za sada malo zapostavio ali ako me budu zvali za neku novu ulogu, vjerovatno ću se odazvati”, kaže Petar koji je i član škole pjevanja i hip-hop sekcije Udruženja građana “C.E.Z.A.R.” iz Srpca.

 

Publika pjevala zajedno sa Anom Bekutom na koncertu u Srpcu

Oko hiljadu posjetilaca prisustvovalo je sinoć velikom koncertu Ane Bekute koji je održan na gradskom trgu u Srpcu.

I pored nepovoljnih vremenskih prilika koje su vladale tokom cijelog dana, kiša je prestala u predvečerje i samo povremeno padala tokom koncerta, tako da su Srpčani mogli uživati u nezaboravnim hitovima koji su obilježili Aninu karijeru dugu četiri decenije.

Koncert je otvorila pjesmom “Imam jedan život” a nastavila hitovima kao što su “Ostavljena”, “Ja nisam rođena da živim sama”, “Zlatiborske zore”, “Dobro jutro, lepi moj”, “Rano moja”, “Uspomene”, “Tugo moja crnooka”, “Sve sam stekla sama” i drugim koje je publika horski pjevala, a naročito mladi u prvim redovima.

Nastup je okončala hitovima “Crven konac”, “Brojanica”, “Veseljak” i “Bekrija”, nakon čega je ispraćena ovacijama posjetilaca.

Ovim koncertom Bekuta je potvrdila veliku popularnost kod publike svih generacija i potvrdila status jedne od najvećih pjevačica narodne muzike na našim prostorima.

Među prisutnima je bio i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević a po završetku koncerta Bekuta je uputila zahvalnost Opštini Srbac i Marketu Fortuna kao pokroviteljima koncerta.

Ana Bekuta je u subotu ujutru učestvovala u emisiji “Karavan” na Radio televiziji Republike Srpske, koja je emitovana iz restorana “Monumental” u Srpcu, gdje je otpjevala nekoliko svojih pjesama, a u popodnevnim časovima je gostovala i u programu Radio Srpca.

Pjevačica Ana Bekuta, gost Radio Srpca

Popularna pjevačica narodne muzike Ana Bekuta održaće koncert večaras na gradskom trgu u Srpcu sa početkom u 21 čas.

Čuvena pjevačica nastupila je danas u emisiji “Karavan” Radio-televizije Republike Srpske koja je emitovana uživo iz bašte restorana Monumental od 9 do 12 časova, gdje je izvela nekoliko pjesama, a od 21 čas na Gradskom trgu u Srpcu održaće veliki koncert.

Gostujući u programu Radio Srpca izjavila je da večeras očekuje dobro raspoloženje i vedrije vremenske prilike!

„Danas je tako romantično, kiša pada i uporna je, a i mi smo uporni da održimo koncert u Srpcu, krenuće u 21 sat. Prognoze kažu da će već oko 20 časova prestati da pada kiša. Nadamo se najboljem, da napravimo jedan lijep koncert za opštinu Srbac, jer to ovaj narod i ovaj grad zaslužuje. Zaista ste divni domaćini, dočekali ste me puna srca i sa mnogo ljubavi i voljela bih da koncert uspije“, rekla je nakon gostovanja u emisiji“Karavan“ pjevčica Ana Bekuta.

Opisujući svoj muzički put i najznačajnije trenutke karijere, Bekuta je rekla da je sa 26 godina snimila svoj prvi album sa željom da dočeka penziju u ovom poslu.

„I, eto, to se obistinilo. Prošlo je 40 godina od tada i moji su se snovi i želje ostvarili. Ja nemam drugih želja osim ovog što imam, ovakav rejting kod publike da to potraje, da me posluži zdravlje i da ovaj moj posao radim najnormalnije kao i do sada, bez velike euforije. Prva tri albuma sam radila sa Predragom Vukovićem-Vukasom i ona prva pjesma ‘Ja nisam rođena da živim sama’ je zaista odjeknula. Poslije toga sam uradila tri albuma sa Draganom Stojkovićem-Bosancem i to je zapravo bila prekretnica u mojoj karijeri. Taj prvi album i pjesme ‘Rano moja’, ‘Stani zoro’, ‘Bekrija’ ,a onda je poslije išlo sa Zlajom, Futom i Marinom i svim autorima na našoj estradnoj sceni. Svako od njih je dao nešto svoje i neki svoj pečat. Nisam nikad kalkulisala kroz svoj posao ovo će biti hit ili neće, jer kad kalkulišete to obično ne bude tako. Mislim da sam snimala iskrene pjesme, pjevala ih iz srca i duše, emotivno. Neke su oslikavale moj život, neke život mojih bliskih prijatelja, ali uvjiek sam se trudila da časno i profesionalno radim svoj posao i mislim da je to jedino gdje se može očekivati rezultat. Ono što me vodilo kroz život je red, rad i disciplina u životu, poslu, odnosu prema saradnicima.

Bekuta je najavila svoj novi album od novembra, ali će se, kaže, i dalje fokusirati na koncerte i nastupe uživo.

„Ima divnih pjesama kojima ću se posvetiti od ove jeseni. Nisam stigla ranije i danas sam u emisiji Karavan promovisala dvije nove pjesme i vjerujem da će one zaživjeti, treba im vremena, jer brzo živimo i brzo prelazimo preko muzike i preko emocija uopšte. Imam osjećaj da je sve manje emocija u narodu i rijetke su zapravo. Meni je i dalje drago kad vidim suzu u oku mog sagovornika. Meni to mnogo govori, a što se tiče koncerata naravno da ih radim. U planu su koncerti u Beogradu i još u drugim gradovima, ali neću da sve otkrijem. Često pjevam i u Republici Srpskoj, na raznim veseljima gostujem u Banjoj Luci, vole me ljudi ovdje“, rekla je Bekuta.

Nema sumnje da posjetioce iz Srpca i okolnih opština i gradova očekuje večeras istinski muzički spektakl koga će prirediti Ana Bekuta sa svojim četvoročlanim bendom.

Pozivaju se građani da dođu i uživaju u najvećim hitovima koji su obilježili njenu karijeru.

Emisija “Karavan” predstavila dobre domaćine, prirodne ljepote i potencijale Srpca

Opština Srbac promovisala je svoje prirodne i turističke potencijale, udruženja, kulturno-umjetnička društva, sportiste i domaćice kroz emisiju „Karavan“ koja je danas emitovana u programu Radio-televizije Republike Srpske.

Zbog vremenskih nepogoda Karavan je, umjesto na gradskom trgu, emitovan iz bašte restorana Monumental, ali i pored toga nije nedostajalo dobrog raspoloženja i zabave.

Kroz tročasovnu emisiju, ekipa RTRS-a od 30 članova dočarala je prirodne ljepote ovih područja, prikazala razne zanimljive priče, talentovane pjevače i plesače i upoznala građane širom Srpske sa našim manifestacijama i znamenitostima.

U Karavanu su se predstavili brojni izlagači, među kojima su bili štandovi Udruženja žena Srbac čije članice su izložile ručne radove, kozmetiku, nošnje, plavi vez, igračke, nakit, pekmez, čokolade i druge proizvode.

Među izlagačima su bili i Mara Mitrić sa medom i proizvodima od meda, Tanja Vučić sa kozjim sirevima sa raznim dodacima, Milivoj Dragomirović sa duborezom, Udruženje roditelja i djece sa posebnim potrebama “Izvor” sa suvenirima i KUD “Lijevče” sa tradicionalnom trpezom, a članovi Udruženja građana “Cezar” za sve prisutne pekli su palačinke i predstavili najbolje maske u okviru tradicionalne Jesenijade koja je juče održana u Srpcu.

Predstavljeno je i nekoliko slika sa ovogodišnjeg saziva Likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac” a tokom trajanja emisije neke od radova stvarale su Tamara Cvijanović, koja se nalazi na trećoj godini studija Akademije umjetnosti u Banjaluci i njena sestra Marina Cvijanović koja upisuje prvu godinu studija na istoj akademiji.

Gledaocima širom Srpske prikazan je i Ranč Tomić u Gornjim Kladarima, Etno kamp “Platane” u Gornjoj Lepenici i spomenik Majci u manastiru Osovica.

Mogle su se vidjeti i priče o 130. godišnjici doseljavanja Čeha na ove prostore, komori za apiterapiju pčelara Željka Ignjatića, kavkaskim ovčarima koje uzgaja Aleksandar Sulema iz Brezovljana, takmičenju u ribolovu za penzionere u organizaciji Sportsko-ribolovnog društva “Bistro”, radu Stonoteniskog kluba Srbac i Srđevačkom prelu koje je održano ovih dana.

Tokom emisije, ekipa RTRS-a je predstavila i market Fortunu, koji je u Srpcu otvorio novi objekat sa većim brojem zaposlenih radnika.

U emisiji su gostovali brojni gosti, među kojima su bili načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, predsjednik Skupštine opštine Srbac Miloš Budić, direktorica Turističke organizacije opštine Srbac Radisava Šuščević, uspješni sportista Marko Drinić, biciklista Bojan Nježić, treneri i polaznici škole fudbala Drim Tim, a predstavljena je i knjiga “Moje selo Kladari” autora Dragana Đurđevića i najavljena njegova nova monografija o selu Razboj, koju trenutno piše.

„Karavan“ je obilježio i bogat muzički program uz gostovanje popularne folk pjevačice Ane Bekute, Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Beli anđeo”, slijepog muzičara i člana Izvora Dejana Ristića, polaznika škole pjevanja Cezara i učesnika Đurđevdanskog festivala Sare Sorajić i Petra Ugrena i braće Luke i Njegoša Lukića, koji izvode krajiške pjesme.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević uputio je zahvalnost svim učesnicima emisije na dobroj prezentaciji Srpca, a naročito izlagačima koji su, i pored otežanih vremenskih uslova, na reprezentativan način predstavili našu bogatu turističku i gastronomsku ponudu.

Na gradskom trgu u Srpcu večeras od 21 čas biće održan koncert naše proslavljene pjevačice Ane Bekute pa se pozivaju građani da dođu i uživaju u najvećim hitovima koji su obilježili njenu karijeru!

UG ,,C.E.Z.A.R.“: Maskenbal okupio 250 mališana raznih uzrasta

Vrhunska zabava za najmlađe Srpčane, danas je organizovana na gradskom trgu u Srpcu.

U okviru manifestacije pod nazivom ,,Jesenijada“, čiji je organizator četvrtu godinu zaredom Udruženje građana ,,C.E.Z.A.R.“ , održan je maskenbal koji je okupio oko 250 dječaka i djevojčica raznih uzrasta sa područja naše opštine.

Po završetku prijave učesnika, ispred zgrade Opštine Srbac je uslijedila mala muzička zabava. Potom je organizovan defile svih učesnika do gradskog parka, gdje je nastavljena zabava.

Mlade srbačke muzičke zvjezdice Sara Sorajić i Petar Ugren zapjevali su uz pratnju nekoliko drugarica, a zatim su se plesnom tačkom predstavile polaznice Cezarove ritmične gimnastike.

Posebnu radost kod djece je izazvala tombola, na kojoj su izvlačena imena dobitnika zanimljivih pokončića, a pred kraj zabave, izabrano je petnaestak najzanimljivijih maski.

Direktorica Udruženja Tanja Šnjegota kaže da je današnji maskenbal bio izuzetno uspješan i po pitanju odziva i raznolikosti maski. Izrazila je zahvalnost načelniku opštine Srbac Mlađanu Dragosavljeviću na podršci, kao i svima drugima koji su dali doprinos da djeca danas imaju sjajnu zabavu i zanimljivo druženje.

,,Ovo je bio četvrti, možemo reći tradicionalni maskenbal i veoma smo zadovoljni odzivom dječice, budući da ih je bilo oko 250 prema našoj evidenciji, a uspješan je bio i po pitanju maski, jer smo mogli vidjeti brojne zanimljive kostime. Zaista su se djeca potrudila da budu kreativna i mogu reći da su maske bile najljepše do sada. Zadovoljni smo odzivom, podrškom naših sugrađana, roditelja, Opštine Srbac, načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića, koji je prisustvovao ovom našem zanimljivom druženju, odzivom sponzora i svima od srca zahvaljujemo. Moram istaći naše volontere i kolektiv, koji su odradili veliki posao“, rekla je Šnjegota.

Manifestacija će biti nastavljena sutra, aktivnošću pod nazivom ,,Palačinkijada“, tokom koje će članovi Udruženja pripremati palačinke za naše sugrađane i posjetioce programa povodom emisije ,,Karavan“.

Više fotografija sa maskenbala možete pogledati na našem facebook profilu.

Sistematska deratizacija od 30. septembra do 7. oktobra na području opštine Srbac

Foto: EKO-Bel

Preduzeće „Eko Bel“ iz Laktaša provešće sistematsku deratizaciju na području srbačke opštine u periodu od 30. septembra do 7. oktobra.

Opština Srbac će snositi troškove deratizacije za zgrade državne uprave i objekte kojima gazduje opština, predškolske i školske ustanove, socijalne i zdravstvene ustanove, javne i zelene površine, kanalizacijsku mrežu i kanalizacijske slivnike, obale rijeka i vodotoka, otvorene i zatvorene kanale i deponije smeća. Ostali korisnici će sami snositi troškove prema zvaničnom cjenovniku „Eko Bela“.

Sistematska deratizacija u privatnim i državnim preduzećima, individualna domaćinstvima i stambenom fondu, privatnim uslužnim, trgovinskim i ugostiteljskim radnjama, izvodiće se prema usvojenom cjenovniku Eko Bel-a od strane korisnika usluga.

Da bi akcija bila što uspješnija, građani se mole da omoguće stručnim ekipama izvođenje deratizacije i onemoguće pristup djeci i domaćim životinjama zatrovanim mamcima, da zatrovanu masu ne diraju rukama i da se pridržavaju uputstava koja će im na terenu dati stručne ekipe.