Srpčani i ove godine učestvovali na maršu “Stazom egzodusa”

Više desetina učesnika prešlo je juče put dug 22 kilometra od Tumara do naselja Stog kod Vozuće, u opštini Zavidovići, u okviru marša “Stazom egzodusa” čime je obilježena 25. godišnjica od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela ove planine.
Među njima je bilo i pet učesnika iz Srpca koji su određeni kao predstavnici naše opštine na ovom događaju, i to dva komandanta bataljona Srbačke lake brigade Zoran Đukić i Dragan Aleksić i troje djece čiji su očevi poginuli na ovom ratištu, Dijana Milašinović Jovičić, Dragutin Stanojević i Branko Arivuk.
Na poziv organizatora, kao gost, učešće na maršu je uzeo i najstariji učesnik, 77-ogodišnji Dušan Lepir iz Srpca, koji već godinama redovno dolazi na ovaj događaj.
Zoran Blagojević, predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana iz Doboja, koje organizuje marš, naveo je da je, zbog okolnosti sa virusom korona, ograničen broj učesnika marša koji je prošle godine okupio preko 700 učesnika, među kojima je bilo i stotinu Srpčana.
Blagojević je dodao da se na ovaj način još jednom ukazalo na stradanja i zvjerske zločine nad Srbima i poslala poruka da se i dalje traga za tijelima 129 nestalih boraca i civila, te da se zločinci moraju kazniti.
Nakon marša, učesnici i prisutni gosti su se okupili kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, gdje je liturgiju služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.
Položeni su i vijenci pred spomen krstom podignutim u znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.
Vijence su položili učesnici marša iz Srpca, delegacija Boračke organizacije Srbac i Opštine Srbac na čelu sa načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem, a počast stradalima i nestalima na ovaj način su odali i predstavnici Narodne skupštine RS, Zavičajnog udruženja “Zavidovićana” iz Doboja, Policijske uprave Doboj, grada Doboja, opština Stanari, Petrovo i Vukosavlje, boračke organizacije iz Petrova, udruženja Peti odred specijalne brigade policije iz Doboja, “Veterani” iz Petrova, predstavnici Koordinacije delegacija udruženja izbjeglica iz Beograda, pripadnici nekadašnje Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade i pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.
Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH, koja je u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive “Uragan 95”, “Farz 95” i “Badr al Bosna”.
Masovno stradanje Vozućana trajalo je od 10. do 24. septembra 1995. godine usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskim kontingentom međunarodnih mirovnih snaga.
Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.
Među njima je 29 boraca Prve srbačke lake brigade, od čega je njih 15 poginulo 10. septembra 1995. godine, desetorica su nestala, 13 zarobljeno, trojica teško a 28 lakše ranjeni, dok je 17 boraca poslije višednevnih napora uspjelo izaći na slobodnu teritoriju i tako ublažiti ukupna stradanja u ovoj ofanzivi.
Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenje Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.
Učešće srbačke delegacije na maršu “Stazom egzodusa” organizovano je u sklopu Dana sjećanja na stradanje Srpčana na vozućkom ratištu, a dan ranije je organizovano polaganje cvijeća kod spomen kosturnice na gradskom groblju, spomen sobi i centralnom spomen obilježju u Srpcu.