Кreiran turistički proizvod opštine Srbac: U ponudi dvije cjelodnevne ture kroz našu opštinu

Turistička organizacija opštine Srbac kreirala je turistički proizvod koji se našao u programu posjete turista banjalučko-prijedorskoj regiji a obuhvaćene su najatraktivnije lokacije za obilazak na području srbačke opštine.

Radi se o USAID projektu Razvoja održivog turizma u BiH koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske.

Radisava Šuščević, direktorica Turističke organizacije opštine Srbac, rekla je da je turistički proizvod opštine Srbac izrađen po takozvanom „Hub and Spokes“ modelu a posjetiocima su ponuđene dvije cjelodnevne ture na relaciji od Banjaluke do Srpca.

“Prvom turom predviđen je dolazak iz Banjaluke u Srbac oko 10.30 časova nakon čega se odlazi u posjetu manastiru Osovica do 12 časova a od 12.30 organizovaće se polučasovna šetnja kroz gradsko područje Srpca. Od 13.30 do 18 časova predviđena je posjeta etno selu “Кrug ljubavi” u Nožičkom gdje će se organizovati tradicionalni ručak uz razgledanje i obilazak voćnjaka i mogućnost vožnje bicikla u prirodi, druženja uz bazen, kino na otvorenom ili muziku uživo. Povratak u Banjaluku očekuje se oko 19 časova a posjetiocima će opciono biti ponuđena večera i prenoćište u Srpcu”, rekla je Šuščević.

Druga cjelodnevna tura predviđa dolazak u Srbac oko 10 časova nakon čega će se organizovati polučasovna šetnja gradom.

“Turisti potom odlaze u Etno kamp “Platane” u Gornjoj Lepenici gdje će boraviti od 11 do 14 časova uz rekreativne aktivnosti, pješačku turu Motajicom i ručak. Od 14.30 do 16 časova organizuje se odlazak u Bardaču gdje je planirano kupanje u bazenima, rekreacija, vožnja jezerom i večera. Turistima će biti ponuđeno i pecanje na jezeru uz prethodnu najavu. Povratak u Banjaluku se očekuje oko 20.10 časova a jedna od opcija će takođe biti da prenoće u Srpcu”, istakla je Šuščević.

Ona kaže da će ponuda biti plasirana turističkim agencijama, što je veoma značajno, imajući u vidu da je povećan broj avionskih linija ka različitim evropskim gradovima i broj stranih turista koji dolaze u našu zemlju na nekoliko dana.

“Naši turistički potencijali su zaista veliki ali još uvijek nisu dovoljno iskorišteni i ovim proizvodom očekujemo da ćemo biti prepoznatljivi u regionu i ponuditi turistima različite sadržaje koji će omogućiti zadovoljenje njihovih turističkih i vjerskih potreba”, rekla je Šuščević.

Izrada turističkog proizvoda opštine Srbac bila je jedna od glavnih tema radionice koja je u februaru ove godine održana u zgradi Opštinske uprave u Srpcu u prisustvu predstavnika Opštine Srbac, na čelu sa načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem,Turističke organizacije Republike Srpske, Privredne komore RS, Turističke organizacije opštine Srbac, vlasnika etno sela i predstavnika ugostiteljskih objekata sa turističkim potencijalom.