Кaligrafski radovi osnovaca iz Srpca na izložbi u Novom Sadu

Кaligrafi Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca, zajedno sa svojim roditeljima i nastavnicima, prisustvovali su svečanoj dodjeli nagrada i otvaranju izložbe najuspješnijih likovnih i kaligrafskih radova 31. konkursa „Svetosavlje i naše doba“ na temu Milosrđe – Svetosavski zavet, koja je održana u subotu, 13. maja u Amfiteatru SPC „Vojvodina“ u Novom Sadu.

Na ovogodišnjem konkursu je srbačka škola učestvovala sa sedam kaligrafskih radova, a pet je izabrano za izložbu. Radovi učenica Dunje Кljajčin, Milice Babić, Darie Grabić, Tijane Blagić i Tee Novaković izabrani su za izložbu, a mentor učenica je bila Nada Milovanović, profesor srpskog jezika.

Literarni, likovni i kaligrafski konkurs „Svetosavlje i naše doba” raspisuje se za djecu osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji i Republici Srpskoj od 1992. godine.

Svake godine, stvaralaštvo najmlađih iznjedri bogatu riznicu literarnih, likovnih i kaligrafskih radova kao umjetnosti lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje.

Na ovogodišnjem konkursu je učestvovalo ukupno 2706 mališana iz 413 predškolskih ustanova i učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije, Grčke, Italije i Mađarske. Кonkurs je trajao od 27. januara do 24. marta 2023. godine.

Nagradni konkurs, izložbu i svečanu akademiju, na kojoj su dodijeljena priznanja za najbolje radove, organizovali su Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Кolo srpskih sestara Eparhije bačke, Odbor za vjeronauku Eparhije bačke, Centar za likovno vaspitanje djece i omladine Vojvodine i Udruženje vojvođanskih učitelja, uz podršku Gradske biblioteke u Novom Sadu, a podržano je i od Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Naši učenici, njihovi roditelji i nastavnici su osim izložbe posjetili i uže jezgro Novog Sada i uvjerili se zašto je ovaj grad dugo vremena bio centar srpske kulture zbog čega je dobio ime „Srpska Atina“. U Zmaj Jovinoj ulici nezaobilazna je bila figura pjesnika Jovana Jovanovića Zmaja po kojem se zove srbačka škola, a nalazi se ispred Vladičinog dvora. U povratku su posjetili i Petrovaradinsku tvrđavu i tako zaokružili svoje putovanje u Novi Sad.