Završen projekat „Zaposli srednjoškolca“, dvadeset učenika steklo prvo radno iskustvo

Dvadeset učenika Centra srednjih škola „Petar Kočić“ prošlo je kroz jednomjesečni program zapošljavanja koji im je omogućio prvo radno iskustvo, zahvaljujući projektu „Zaposli srednjoškolca“ u organizaciji Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“, a uz finansijsku podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Završna prezentacija organizovana je danas u Domu kulture u Srpcu u prisustvu srednjoškolaca koji su uzeli učešće i jednog dijela poslodavaca, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera.

Izvršni direktor Cezara, Tanja Šnjegota, rekla je da su mladi na ovaj način sticali radne navike i vještine koje će im biti od koristi prilikom prvog pravog zaposlenja ili daljeg školovanja i zaradili svoj prvi honorar koji im je obezbijeđen kroz projekat od strane ministarstva.

„Prvobitno je bilo predviđeno da zaposlimo 10 srednjoškolaca, ali zbog velike zainteresovanosti taj broj je na kraju bio duplo veći. Učešće u projektu je prihvatilo 16 poslodavaca koji su angažovali srednjoškolce na period od mjesec dana, a pored zagarantovanog honorara, devet poslodavaca je odlučilo da ih dodatno finansijski podrži“, rekla je Šnjegota.

Ona je dodala da su se potrudili da ispune želje srednjoškolaca o preduzećima i ustanovama u kojima su bili zaposleni i istakla da svi nose jedno lijepo iskustvo. Radni angažman nije remetio njihove školske obaveze jer su radili od 10 do 20 sati sedmično, odnosno 50 do 100 sati na mjesečnom nivou.

Pored Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“ i knjižare i parfimerije „Madona“ koji su angažovali po dva srednjoškolca, ostali učenici su radne sate provodili u Opštinskoj upravi, apotekama „Golić“ i „Anafarm“ (Tržni centar Frukta), mesnici „Vekić“, preduzećima „Ciklon duo“, „MPM“, „Teksoprom“, „FG“ i „Stojković“, kafe baru „Lasta“, šivaoni „Ogis“, cvjećari „Jejinić“, roštiljnici „Naćo“ i Dunav osiguranju.

„Od ministarstva smo dobili simbolična sredstva u iznosu od tri hiljade KM, ali smo i pored toga postigli odlične rezultate na čemu se najviše zahvaljujem poslodavcima koji su nagradili dobar rad učenika“, rekla je Šnjegota.

Ona je dodala da je ovo prvi projekat ovakvog tipa u regiji, a vjerovatno i u Republici Srpskoj i dodala da je u planu da preraste u tradiciju.

„Nadam se da će pozitivna priča iz Srpca motivisati i druge lokalne zajednice da pokrenu nešto slično“, rekla je ona.

Mladi su kroz projekat prošli i obuku u Klubu za traženje posla koji djeluje u okviru Zavoda za zapošljavanje RS. U pitanju je bio pripremni period srednjoškolaca prije odlaska na radno mjesto. Obuka je trajala jedan dan i na njoj su učesnici imali priliku da steknu znanja i vještine relevantne za traženje posla, koji su dodatno uticali na njihovo samopouzdanje i motivaciju.

Ono što je posebno važno je da je među učesnicima bilo i dvoje djece sa posebnim potrebama.

Učenica četvrtog razreda gimnazije, Nadežda Gavrić, kaže da je četiri sedmice bila angažovana u osnovnoj školi u Srpcu i dodala da je jako zadovoljna ovim projektom.

„Prema meni su svi bili korektni i imala sam odličnu saradnju. Rad sa djecom me je ispunjavao i možda se jednog dana odlučim baviti ovim poslom. Ovo je bila dobra lekcija za budućnost“, rekla je Nadežda. Zajedno sa njom, radno iskustvo u školi je sticala i Anđela Vujanović, koja se planira baviti učiteljskim poslom.

Jedna od onih koje su itekako imale koristi od ovog projekta je učenica četvrtog razreda gimnazije, Sanja Gačić, koja je mjesec dana provela u knjižari i parfimeriji „Madona“ i koja je dobila priliku da bude angažovana u ovom preduzeću i nakon završetka projekta.

„Zadovoljna sam projektom koji mi je pružio priliku da nastavim raditi u knjižari i parfimeriji kao stalni saradnik, što će biti dobro podloga za neko buduće radno mjesto“, rekla je Sanja.

Učenik Nikola Živanić rekao je da je sa prijateljem Nemanjom Kraljom proveo mjesec dana u udruženju „C.E.Z.A.R“ radeći kao fotograf i videograf, radeći na dokumentarnom filmu o projektu, koji je danas takođe prikazan na prezentaciji u Domu kulture.

„Iskustva su pozitivna i pozivam mlade da u narednim godinama uzmu učešće u projektu ukoliko bude ponovo realizovan, a vjerujemo da hoće. Nadamo se da će se film koga smo uradili pratiti i nakon završetka projekta“, rekao je Nikola.

Ostali učenici koji su učestvovali u projektu: Snježana Stojković (Apoteka Dr Golić), Ana Marija Grbić (Apoteka Anafarm – Tržni centar Frukta), Luka Pančić (Opština Srbac), Sara Račić (Mesnica Vekić), Aleksandra Vučić (Ciklon duo), Jovana Glumac (Knjižara i parfimerija Madona), Denis Kovačević (Kafe bar Lasta), Anabela Cvijetić (d.o.o. MPM), Đorđe Trivunić (Šivaonica Ogis), Nemanja Stojković (d.o.o. “FG” Sitneši), Milica Bundalo (Cvjećara Jejinić), Stefan Ilić (d.o.o. Teksoprom), Ana Erceg (d.o.o. Stojković), Anđela Šarić (Dunav osiguranje), Dejan Kežić (Roštiljnica Naćo).

Za sve poslodavce uručena su priznanja, a jedan od dobitnika bio je Nikola Gudalović, vlasnik firme „FG“ koja proizvodi drvenu ambalažu za transport i skladištenje voća i povrća.

„Ovo je odlična zamisao da se mladima pruži šansa da osjete šta je posao. Prošao sam takođe kroz srednju školu i dobro znam šta za jednog učenika znači honorar, tako da imam samo hvalospjeve“, rekao je Nikola.

Podršku je pružila i Opštinska uprava Srbac koja redovno podržava i druge aktivnosti udruženja „C.E.Z.A.R.“.

„Vidjeli smo mnogo pozitivnih strana ovog projekta, a svakako je najvažnije sticanje radnih navika i novih iskustava. Trudili smo se da i mi budemo među učesnicima i pružimo podršku u skladu sa mogućnostima, a to ćemo činiti i u budućem periodu“, rekao je načelnik Dragosavljević.