Učenici srbačke osnovne škole uzeli učešće na finalnoj smotri projekta „Ja, građanin“ u Sarajevu

Učenici Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca učestvovali su na finalnoj smotri projekta „Ja, građanin“ koja je održana 18. i 19. maja u zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu.

Srbački osnovci, nakon osvojenog prvog mjesta na regionalnom takmičenju, predstavljali su prijedorsku regiju. Pobjedničku ekipu su sačinjavali: Aleksandar Perić, Bojana i Bojan Njažić, Nikolina Milijašević, Filip Gužvić , Anđela Кnežević, Milica Кralj i Milica Đuričić a mentor je bila Nada Milovanović, profesorica srpskog jezika i nastavnica demokratije i ljudskih prava.

Direktor škole Manuela Rađević-Jokić uputila je čestitke učenicima i nastavnici/mentoru na ostvarenom uspjehu.

Na Smotri je učestvovala malo izmjenjena ekipa, a tim je predvodila Radana Pantelić, pomoćnik direktora. Od srbačkih učenika učestvovala je još i Tea Novaković.

Domaćin Finalne smotre je bio Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji s Uredom za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. I ove godine pobjednici imaju pravo na novčanu nagradu u iznosu 800 КM bruto. Simbolično, “ček” za ovu nagradu je uručen u programu Finalne smotre.

I ove godine promovisano je preko 360 najuspješnijih učenika praktične nastave građanskog obrazovanja projekt “Ja, građanin“ u školskoj 2022/2023. godini. Drugi dan Smotre organizovane su radionice za učenike i nastavnike, nakon čega je uslijedilo svečano zatvaranje i uručenje priznanja svim učesnicima.

U narednom periodu za učenike je predviđen i kamp kao svojevrsna ljetna škola demokratije koja se zasniva na povezivanju mladih iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Cilj kampa je povezati mlade ljude i pomoći im da ovladaju znanjima o demokratiji, ljudskim pravima i interkulturalizmu.