U sklopu projekta razmjene ,mladi iz Sropca posjetili Travnik

                                                          

Udruženje građana „C.E.Z.A.R“ realizovalo je proteklog vikenda posjetu Travniku i Vlašiću, u okviru projekta razmjene koji se realizuje kroz homestay program Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je izgradnja trajnih veza saradnje, razumijevanja i prijateljstva među mladima različitog etničkog porijekla iz tri opštine u Bosni

i Hercegovini, kroz organizaciju razmjena i izgradnju „omladinskih kutaka“. U projektu, osim mladih iz Srpca, učestvuju i mladi izTravnika i Sarajeva.

Po  rječimaTanje Šnjegota, prije 7 dana Srpčani su bili domaćini mladima iz Travnika i Sarajeva, a ovaj vikend je uzvraćena posjeta, domaćin je bio Centar za mlade iz Travnika.

Učesnici projekta su imali priliku da obiđu mnoge znamenitosti, kao što su: rodna kuća Ive Andrića,  Šarena džamija, Nadbiskupska gimnazija, crkva Svetog Ivana Кrstitelja, crkva Uspenja Presvete Bogorodice, Sahatkule, tvrđava Stari grad itd,a osim obilaska Travnika, organizovana je i posjeta Vlašiću, koja je uokvirila prijatno druženje mladih iz Srpca, Sarajeva i Travnika.

,,Projekat razmjene mladih je prvi homestay projekat koji se realizuje u opštini Srbac, a pozitivna iskustva i zainteresovanost mladih za učešćem u ovakvim i sličnim razmjenama su povod za nastavak realizacije ovakvih projekata, pa je sigurno da će se slična druženja mladih u BiH, ali i šire, nastaviti u još jačem intenzitetu”,rekla je za Radio Srbac Šnjegota i dodala da mlade iz Srpca očekuje još jedna razmjena, koja je planirana u aprilu, kada će posjetiti Sarajevo.

Više fotografija možete pogledati na facebook profilu Radio Srpca.