Stručnjak za inteligenciju kod djece dr Ranko Rajović održao predavanje u Srpcu

Pod pokroviteljstvom opštine Srbac ,u saradnji sa Oxford Edukativnim centrom iz Banjaluke, sinoć je u Domu kulture Srbac gostovao dr Ranko Rajović, jedan od najpopularnijih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece čiji se program učenja “Nikola Tesla centar“ realizuje u 20 država, specijalista interne medicine iz Novog Sada, koji je održao predavanje pod nazivom „Razvoj inteligencije kroz igru“.
Seminar je bio prilika za sve roditelje,prosvjetne i obrazovne radnike da nauče nešto novo o vaspitanju ,obrazovanju i mentalnom razvoju djece.
Posjetioce je prvo, u ime Oxford Edukativnog centra Banjaluka, pozdravila Jelena Nezirović koja je zahvalila načelniku opštine Mlađanu Dragosavljeviću što je omogućio da se održi predavanje u Srpcu i direktorici JU“Centar za kulturu i sport“ Sanji Jejinić i istakla da je oblast kojom se bavi dr Rajović neuroendokrinologija .
Dr Ranko Rajović je rekao sinoć u Srpcu da roditelji često iz najbolje namjere prave greške koje mogu loše da utiču na razvoj inteligencije njihovih mališana.
„Inteligencija nije nasledna, nasleđuje se samo potencijal kojeg treba aktivirati,a u tom smislu je najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života djeteta,dok najveći uticaj na njega imaju upravo roditelji“, rekao je dr Rajović i dodao da se moramo boriti za našu djecu, jer drugu nemamo. Problem je što je svaka nova generacija malo slabija , motorički lošija, slabija je pažnja i koncentracija, ne mogu da pišu i uče i pitanje je šta će biti za deset godina ako ne budemo ništa promjenili,te kakva će biti naša djeca kad odrastu i kad se bude od njih očekivalo da budu ekonomski produktivna .
,,Moramo da spremamo djecu za budućnost. Pokret je važan i uvjek je bolje omogućiti takve pokrete u prirodi , u parku i šumi nego u stanu i zato savjetujem roditeljima da vode djecu na igrališta, u šetnju, na planinarenje, jer tada se sve regije kore velikog mozga povezuju, što kasnije pomaže u školi u procesu učenja, pa neće biti toliko problema sa koncentracijom.
„Napisao sam knjigu „IQ djeteta, briga roditelja“ ,te priručnik „Kako uspješno razvijati IQ djeteta kroz igru“da pomognem roditeljima i nastavnicima da ne prave velike greške i da ih naučim kako ih popraviti.Imamo i web stranicu www.ntcucenje.com,gdje obrađujemo teme zanimljive roditeljima,učiteljima i svima koji se profesionalno bave obrazovanjem i vaspitanjem djece“,rekao je na kraju predavanja dr Ranko Rajović koji je u interaktivnoj komunikaciji sa posjetiocima na veoma zanimljiv način objasnio greške koje usporavaju razvoj inteligencije kod djeteta.