Štab za vanredne situacije: Nastaviti poštovati propisane mjere

 Na području srbačke opštine tokom proteklog vikenda nije bilo novih slučajeva oboljelih od virusa korona, a ukoliko ne bude simptoma infekcije, do 1. aprila bi 202 lica trebala da izađu iz kućne izolacije, saopšteno je na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije opštine Srbac.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Nenad Bilanović rekao je da se većinom radi o našim sugrađanima koji su stigli iz inostranstva i kojima je iz preventivnih razloga izdato rješenje o kućnoj izolaciji.

“Ukoliko ne bude novih oboljelih, nakon 1. aprila bi trebalo ostati oko šezdesetak lica koje će svakodnevno pratiti naša inspekcija uz asistenciju komunalne policije i pripadnika Policijske stanice, kako ne bi napuštali svoje domove do isteka rješenja. Izvršili smo do sada 953 kontrole poštovanja propisanih mjera i samo u dva slučaja nije poštovana kućna izolacija”, rekao je Bilanović.

Član štaba Borivoje Vrsajković rekao je da su navedena lica bila smještena u karantin u Bardači i da su juče napustili ovaj objekat, jer im je istekao period do kada su morali da budu u izolaciji.

“Adaptirali smo trening centar Prirodno-matematičkog fakulteta u Bardači za smještaj ovakvih lica i omogućili sve potrebne uslove za boravak, uz zagrijane prostorije, prostor za ličnu higijenu i obroke koji se dostavljaju tri puta dnevno”, rekao je Vrsajković.

Sjednici štaba prisustvovala je i doktorica Tamara Nikičević iz higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srbac koja je rekla da će licima kojima budu smještena u karantin biti omogućen svakodnevni medicinski nadzor uz mjerenje tjelesne temperature dva puta u toku dana.

“Ono što raduje je da nije bilo novih zaraženih u kontaktu sa jedinim licem iz naše opštine koje je bilo pozitivno na virus korona. Svi koji su bili u kontaktu s njim pušteni su iz kućne izolacije a navedeno lice je zadržano u Studentskom domu u Banjaluci gdje će se zadržati još koji dan kako bi se obavilo testiranje“,rekla je Nikičević.

Direktor Doma zdravlja Mirko Stojić rekao je da će se lica koja vode porijeklo iz srbačke opštine, a žive i rade u inostranstvu, nakon što pređu granicu sprovoditi do karantina u Bardači gdje će provoditi određeno vrijeme u izolaciji, što je u skladu sa naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije.

Komandir Policijske stanice Srbac Nebojša Novaković rekao je da se u karantinu koji se nalazi kod graničnog prelaza u Gradišci trenutno nalazi oko 150 lica, od kojih je šestoro kršilo izrečene mjere.

“Proteklog vikenda u našoj opštini smo kontrolisali poštovanje zabrane kretanja lica sa 65 i više godina života i morali smo kazniti jedno lice koje je poštovalo ovu naredbu. Takođe je sankcionisano i nekoliko lica koja nisu poštovala policijski čas. Građani uglavnom poštuju propisane mjere, naročito radnici u privrednim subjektima koji se nakon završetka posla u noćnim smjenama vraćaju svojim kućama”, rekao je Novaković.

Sjednici je prisustvovao i protonamjesnik Željko Sarić koji je rekao da sveštenici i dalje obavljaju vjerske službe u pravoslavnim hramovima širom opštine, ali da se vjernici pridržavaju naredbi i da u malom broju prisustvuju liturgijama i pri tome poštuju propisano rastojanje od jednog metra.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Radovan Latinčić rekao je da je tokom vikenda izvršena dezinfekcija ulica, javnih objekata i površina u gradu, što je bila druga akcija ovakvog tipa od početka pandemije virusa korona.

Komandant štaba i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da će se ova akcija nastaviti narednih dana kada će biti izvršena i dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama, kao i unutrašnje prostorije javnih preduzeća i ustanova i prostorije Opštinske uprave.

“Proteklih dana je realizovan i čitav niz humanitarnih akcija. Opštinska uprava je obezbijedila 100 paketa hrane i sredstava za higijenu koje su dobila starija i socijalno ugrožena domaćinstva u skladu sa spiskom Centra za socijalni rad i uz pomoć predsjednika Savjeta mjesnih zajednica. Donaciju u vidu 25 paketa su podijelili i članovi Lovačkog udruženja “Srna” za svoje članove koji se nalaze u rizičnim kategorijama”, rekao je načelnik Dragosavljević.

On je dodao da će slične akcije narednih dana nastaviti Centar za socijalni rad i Crveni krst podjelom novih paketa pomoći.

“Otvoreni su i dalje telefoni putem kojih se građani, a naročito penzioneri, za vrijeme vanrednog stanja mogu obratiti za pomoć u vidu dostave namirnica, sredstava za higijenu i lijekova, a ti brojevi će biti otvoreni i dalje i pored toga što će već od sutra, nakon današnje odluke Republičkog štaba, biti omogućeno penzionerima da dva puta sedmično u određenom vremenskom roku mogu otići podići penziju ili kupiti potrebne namirnice”, rekao je načelnik Dragosavljević.

On dodaje da će nakon današnje sjednice Republičkog štaba biti prilagođena nova Naredba o radnom vremenu koju će donijeti Opštinska uprava Srbac i koja će biti produžena i narednih 14 dana.

Direktorica Centra za socijalni rad, Slađana Potkonjak, rekla je da je resorno ministarstvo obezbijedilo 120 paketa pomoći za korisnike prava na novčanu pomoć koji se vode u bazi podataka ove ustanove i dodala da će podjela biti organizovana narednih dana

Zaključak sa današnje sjednice Štaba je da je situacija na području naše opštine pod kontrolom ali da je potrebno maksimalno posvetiti oprez u danima koji slijede, pa se naročito apeluje građanima da nastave poštovati propisane mjere i da se ne izlažu bespotrebnim rizicima i što je moguće više ostanu u svojim domovima, kako ne bi doveli u opasnost svoje bližnje.