Sinoć u Srpcu otvorena izložba slika banjalučkog umjetnika Davora Ružića

U organizaciji Centra za kulturu i sport Srbac , sinoć je u Domu kulture Srbac otvorena izložba crteža akademskog slikara Davora Ružića iz Banjaluke. Posjetiocima je predstavljeno 25 lavirnih crteža iz ciklusa „Zajedno“, koji su prethodno bili izloženi u Univerzitetskoj biblioteci u Banjaluci.
U ime kolektiva Centra za kulturu i sport , posjetiocima je dobrodošlicu zaželjela direktorica Sanja Jejinić, koja je istakla da je ovom izložbom autor na zanimljiv način pokušao da prikaže porodicu kao čuvara budućnosti.
Akademski slikar Davor Ružić završio je Akademiju likovne umjetnosti 2015. godine u Banjaluci, u klasi profesora Vesa Sovilja i do sada je svoje radove izlagao na više samostalnih i kolektivnih izložbi.
„Ovi crteži su rađeni jedan duži period. Sve je krenulo 2013. godine sa određenim pauzama, da bi 2018. i 2019.godine intenzivno počeo da stvaram ove likovne radove. Nakon Banjaluke, odlučio sam da krenem po gradovima i stigao u Srbac“, rekao je autor Ružić i dodao da su mu u pripremi izložbe pomogli prijatelji dr Aleksandar Saša Grandić i slikar Zdravko Krulj, a na pitanje zašto prikazuje porodicu, Ružić kaže da je osjetio potrebu da se nešto na tu temu uradi, jer je sve više situacija gdje se porodice raspadaju.
Istoričar umjetnosti dr Aleksandar Sasa Grandić je rekao da je Ružić ovom izložbom Srpčanima prenio jednu veoma zanimljivu poruku, a to je da se zapravo redukcijom, sažimanjem, oduzimanjem od punoće likovnog znaka, dobija jedna nova vrijednost , jedan novi likovni jezik koji zrači i isijava povišenim stepenom one početno redukovane punoće .
Jednostavnost, lakoća linije, forme, oblika, na ovim lavirnim crtežima je plod dubokog promišljanja o tome šta je simbolika boje, šta je njena funkcija, do toga da je velikim angažmanom Ružić brusio sebe i svoju ruku da dođe do ove jednostavnosti.
Izložba će u Srpcu biti otvorena do 21.novembra.