Sinoć u Srpcu održana Svetosavska akademija

U organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Srbac i Opštine Srbac, u Domu kulture Srbac održana je Svetosavska akademija pod nazivom „Na putu Svetosavlja“, koja je počela izvođenjem himne „Uskliknimo s ljubavlju“ posvećene Svetom Savi, koju je otpjevalo tridesetak članova hora Srednje muzičke škole „Vlado Milošević“ iz Banjaluke.
Prigodnom besjedom o liku i djelu Svetog Save, prisutnima se obratio jeromonah Ilarion, sabrat u manastiru Osovica, istakavši da je teško opisati kompletan svetiteljski rad najvećeg među Srbima koji je čitav svoj život ,ispunjen ljubavlju, posvetio Srpskoj crkvi i srpskom rodu.
,,Prije 8 vijekova, u manastiru Žiča,pozvao je Srbe da idu putem u zagrljaj Božiji koji je on trasirao,a kroz istoriju se pokazalo da su drugi putevi bili stranputice. Zbog toga, baš na Savindan, treba da sagledamo da li smo još na Savinom putu“,rekao je jeromonah Ilarion.
Veoma zapaženu ulogu imala je voditeljica Milica Dimitrić,koja je u pauzama između horskih pjesama govorila poruke koje nam je ostavio Sveti Sava, a jedna od njih je da nam škole budu sa vjerom, politika sa poštenjem,vojska sa rodoljubljem, a država sa Božijim blagoslovom.
,, Bez Boga,bez otočanstva i bez porodice, ti si Srbine niko i ništa“, dio je poruke.
Svečanosti je prisustvovao načelnik Mlađan Dragosavljević sa saradnicima, protosinđel Teofil, sveštenici, direktori preduzeća i ustanova, kao i ostali građani.
Protosinđel Teofil je pohvalio akademiju istakavši da duh svetosavlja ne može da jenjava jer je to blagodat Svetoga duha, a ona po riječima apostola Pavla, diše tamo gdje hoće.
“Duh Svetog Save je čio i krepak kao i prije 800 godina a tako će i ostati dok je svijeta i vijeka. Vremena i okolnosti se mijenjaju, ali blagodat Božija je ta koja nosi duh svetosavlja u našem narodu”, rekao je protosinđel Teofil.
Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da su u sklopu akademije posjetioci imali priliku da razgledaju i izložbu slika sa međunarodne likovne kolonije „Šibovi 2019“ koja je održana u Banjaluci, kao i nekoliko umjetničkih radova na temu svetosavlja.
“Potrudili smo se da pripremimo sadržajan program i tako damo doprinos obilježavanju ovog velikog dana. Još od prošlog vikenda se održava čitav niz manifestacija posvećenih svetosavlju u kojima najvećim dijelom učestvuju škole a tako će biti nastavljeno i danas. Naredne godine planiramo da u obilježavanje Savindana uključimo veći broj djece i umjetnika sa područja naše opštine”, rekao je načelnik Dragosavljević.
Tokom jednočasovnog programa svoje muzičko umijeće pokazali su Đorđe Milovanović na violi i Sonja Bobrek Savić na klaviru,a na kraju članovi hora otpjevali su kultnu pjesmu „Na mnogaja ljeta“.