Saša Ivković, čuvar tradicije srpskog naroda

Specijalni gost Radio Srpca bio je Saša Ivković bivši učenik srbačke Gimnazije , a danas student na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Odsjek etnologija I antropologija. Saša se aktivno se bavio folklorom duži niz godina. Prve korake je odigrao kao član folklorne sekcije u osnovnoj školi. Nakon toga bio je član KUD-a „Mladost” iz Razboja, KUDM-a „Bosiljak” iz Dervente i ANI „Lijevče“. Pored igre, bavi se proučavanjem, sakupljanjem, izradom i prodajom narodnih nošnji. Mi srpčani ga doživljavavamo kao mladog, perspektivnog i talentovanog čovjeka.
Svoja saznanja pronalazi u knjigama iz muzeja, kao i očuvanim originalnim primjercima. Izrada narodnih nošnji zahtijeva maksimalan trud, pažnju i odgovornost, ali Saši to nije problem jer radi iz ljubavi prema srpskoj tradiciji i kulturi. Po tome je postao poznat širom naše opštine.
Nedavno je učestvovao na reviji rekonstruisanih narodnih nošnji u Hrvatskoj pod nazivom ,,Obnavljano baštinu” I tu je osvojio prvu nagradu stručnog žirija.
Kako nam je rekao Saša Ivković bila je to zanimljiva I jedinstvena revija sa ciljem promovisanja pojedinaca I Udruženja koja se bave izradom narodnih nošnji autentičnim tehnikama.
,,Osvojio sam prvo mjesto u konkurenciji ,, Narodne nošnje iz drugih država,, a predstavio sam nošnju Srpkinje iz Sarajevskog polja.Ova nošnja me interesovala već duži period I uz pomoć prijatelja prikupio sam informacije I nekoliko mjeseci radio na izradi tog kompleta nošnje. Prvi put sam samostalno sašio čitav komplet”, kaže za Radio Srbac Saša Ivković.
U njegovoj konkurenciji bilo je još 6 kompleta nošnji iz BIH, Srbije, Litvanije I Slovačke. Razgovor sa Sašom Ivkovićem emitovaćemo u programu Radio Srpca u nedelju 12 januara u 11 časova.