Sa veterinarom Aleksandrom Ninkovićem razgovaramo o bolesti afrička kuga svinja

Pojava afričke kuge svinja izazvala je zabrinutost kod uzgajivača svinja, ali i određeni strah među stanovništvom. Pored brige o širenju bolesti,svinjogojci su zabrinuti zbog nedovoljne informisanosti stanovništva o samoj bolesti, što bi moglo dovesti do smanjene potražnje i pada cijene svinjskog mesa. Zbog pojave afričke svinjske kuge,rad na stočnim pijacama i prodaja mesa van poslovnih prostora je zabranjena.

Diplomirani veterinar Aleksandar Ninković iz Veterinarske stanice Srbac rekao je za Radio Srbac da je ova bolest virusna i pripada grupi DNK virusa. Do sada, na sreću, ova virusna bolest nije prisutna u Srpcu. Ona se javlja isključivo kod domaćih i divljih svinja, ali ne izaziva nikakve kliničke znakove kod ljudi, pa možemo reći da je to jedna od olakšavajućih okolnosti.
Razgovarajući o preduzimanju mjera za sprečavanje širenja bolesti i mjerama koje treba preduzeti ako postoji sumnja na prisustvo bolesti, Ninković kaže:
“Jedini način da spriječimo širenje ove zarazne bolesti je da utičemo na farmere koji drže svinje. Ako se potvrdi prisustvo ove zarazne bolesti u nekoj opštini ili farmi, odmah treba izvršiti eutanaziju. U farmama gdje nije dokazano prisustvo virusa treba spriječiti kretanje životinja s farme na farmu, redovno dezinfikovati objekte i vršiti deratizaciju unutar objekata, tako da ne može svako ulaziti u objekat, već samo vlasnik i odgovorno lice. Drugim riječima, potrebno je zabraniti kretanje životinja unutar opštine i između opština, to je jedini način da se suzbije ova bolest”, rekao je Ninković.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić, izjavio je da je zbog afričke kuge svinja u Srpskoj eutanazirano više od 3.300 životinja, dok na taj postupak čeka još od 800 do 1.000 svinja. Minić je naveo da je potvrđeno 78 žarišta afričke kuge svinja, većina u Bijeljini, i da se čekaju informacije iz Donjeg Žabara, dok je jedan slučaj registrovan i u Šamcu. Takođe je naglasio da nema potrebe skrivati pojedinačne slučajeve iz straha da će druge životinje biti eutanazirane. Vlada Republike Srpske je proglasila vanrednu situaciju u Bijeljini, Ugljeviku i Loparama, ali Minić objašnjava da to ne donosi ništa novo, već će se sprovoditi mjere koje su naložene od Republičkog kriznog centra, a nisu bile sprovođene lokalno. Jedan od problema na terenu je i ukopavanje uginulih životinja na propisanim mjestima kako bi se spriječilo širenje zaraze, dodao je Minić.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske redovno prati situaciju na terenu i preduzima sve neophodne mjere i korake u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti.

Ako niste bili sa nama na frekvenciji 93,2 MHz, razgovor sa našim gostom Aleksandrom Ninkovićem možete poslušati na našoj internet stranici putem linka: https://radiosrbac.com/category/emisije/