Razgovarali smo sa psihologom Vedranom Malić: Mentalno zdravlje i kako lakše prebroditi doba izolacije

„Briga o mentalnom zdravlju treba da bude stil života, a ne samo potreba kad se dešavaju  stresne okolnosti i ukoliko pravovremeno ulažemo u svoje mentalno zdravlje i lične kapacitete toliko ćemo lakše se izboriti sa stresom i životnim izazovima“ ,izjavila je za Radio Srbac psiholog u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Srbac Vedrana Malić .

Ona je  povodom trenutne situacije izazvane virusom korona za Radio Srbac kazala  da je povećan interes stanovnštva  za psihološkom podrškom, ali da se, što se tiče samog broja direktno registrovanih  pacijenata u Centru za mentalno zdravlje u Srpcu, broj nije drastično mijenjao.

„Najčešće su se u doba pandemije javljala lica koja su već bila u kontaktu sa psihologom iz bilo kog razloga, odnosno lica koja su već bili korisnici naših usluga. Ova situacija koja sa sobom nosi brojna ograničenja, iščekivanje i nesigurnost je najviše doprinijela pogoršanju kliničke slike anksioznih stanja, u čijoj osnovi leže sve te negativne  emocije. Najčešće su bile pogodjene  osobe mladje i srednje životne dobi, odnosno osobe čiji je život najviše izmijenjen samom ovom situacijom“, izjavila je psiholog Malić i pozvala gradjane na strpljenje jer smo svi u istoj poziciji, a onda i na pojačanu  ličnu odgovornost i pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera.

Ukoliko bilo ko osjeti potrebu za psihološkom podrškom vezano za ovu situaciju ili iz bilo kog drugog razloga, uvijek se može javiti u Centar za mentalno zdravlje, a gradjanima je dostupan i telefon za psihološku podršku  051/745-100.

Opširnije ćemo na ovu temu sa Vedranom Malić razgovarati u našoj sutrašnjoj emisiji ,,Gost programa Radio Srpca” u 10 časova.