Protivgradna preventiva Republike Srpske spasila Lijevče polje i Posavinu od grada

Strijelci i automatske stanice Protivgradne preventive Republike Srpske juče su na širem području dejstvovali na oblake koji su se razvijali u gradonosne oblake.

Tihomir Dejanović, direktor preduzeća, rekao je da su oblaci nadirali iz pravca jugozapada. Uprkos zabranama od strane Kontrole leta BiH, od 14 do 17 časova ispaljena je 81 protivgradna raketa.

„Dejstvovali smo u Bratuncu, Srebrenici, Vukosavlju, Čelincu, Doboju, Modriči, Prnjavoru, Laktašima, Srpcu i Zvorniku. Juče i danas, doslovce, spasili smo istočni dio Lijevče polja i Posavinu. Grada je bilo u Srđevićima kod Srpca”, rekao je Dejanović.

Istakao je da su na prvim stanicama Doboja i Petrova, sa juga, imali led veličine oraha i jabuke, a tokom popune raketama, ustanovljeno je da nije uništen ni jedan plastenik i da je dejstvo 12 raketa bilo uspješno.

„Veliki problem nam stvaraju procesi sa jugozapada iz Federacije BiH i sa sjevera od Save. Naše rakete su praktično prve linije odbrane i veoma je teško djelovati po formiranim gradonosnim oblacima koji dolaze iz nebranjene teritorije”, rekao je Dejanović.

Naša Protivgradna preventiva je uputila zanimljiv dopis hrvatskim kolegama.

„Zatražili smo da nam doniraju 2.150 preostalih protivgradnih raketa, koje ne koriste i planiraju ih uništiti. To uništavanje bi ih koštalo čak 50 hiljada evra. Mi im nudimo veliku uštedu”, rekao je Tihomir Dejanović, direktor „Protivgradne preventive Republike Srpske“, navodeći da je vrijednost tih raketa oko milion konvertibilnih maraka.