Preventivne mjere produžene do 2. novembra

Načelnik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije, Mlađan Dragosavljević, donio je danas novu naredbu kojom se sve mjere u cilju prevencije širenja virusa korona produžavaju do 02.11.2020. godine.

Upućuje se i apel od strane Opštinskog štaba da se propisane mjere strogo poštuju jer smo ušli u period hladnijeg vremena kada ljudi uglavnom borave u zatvorenim prostorijama i dolazi do veće pojave respiratornih infekcija. To je naročito uočljivo u posljednjih par dana jer je evidentiran porast broj lica koja su pozitivna korona virus, kako u Srpcu tako i u Republici Srpskoj.

Novom naredbom, koja je usklađena sa jučerašnjim zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, propisano je da su u slučaju pogoršane epidemiološke situacije lokalne zajednice dužne da na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene zaključkom i o tome obavijeste Republički štab.

Današnjom naredbom, koju je donio načelnik Mlađan Dragosavljević, i dalje se zabranjuju javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, što uključuje i svadbe, sahrane i slična organizovana okupljanja.

Do 02.11.2020. godine ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 6 do 24 časa.

Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića na ovaj način odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.

Do 02.11.2020. godine zabranjuje se promet alkoholnih pića nakon 24 časa u okviru:
– benzinskih pumpi,
– priređivača igara na sreću i
– pomoću aparata za samoposluživanje (automata).

Do 02.11.2020. godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i slično) dužni su:
1) organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance i
2) na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa uputstvom JZU„Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.

Svi subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati svoj rad sa građanima na sljedeći način:
– na ulazu u službene prostorije ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa,
– održavati rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje 2 metra uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene.

Nadzor nad sprovođenjem ove Naredbe sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Odjeljenje za inspekcijske poslove opštine Srbac putem nadležnih inspektora i Komunalna policija u sastavu ovog Odjeljenja. Odjeljenje za inspekcijske poslove će o izvršenom nadzoru blagovremeno obavještavati Načelnika Opštine u funkciji Komadanta opštinskog štaba za vanredne situacije.