Pregledati cvjetove i zametnute plodove zbog niske temperature


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preporučilo je poljoprivrednim proizvođačima da pregledaju cvjetove/plodnike ili tek zametnute plodove zbog niske temperature vazduha protekle noći i jutros.
Pojava tamne boje na uzdužnom presjeku plodnika, odnosno mladog ploda, može biti rezultat izmrzavanja tkiva, kao posljedica mraza, saopšteno je iz resornog ministarstva.
Prema podacima sa mjernih stanica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, na više lokacija u Srpskoj sinoć i jutros došlo je do pojave niske temperature vazduha u trajanju od po nekoliko časova.
U tabeli datoj u saopštenju navodi se da se temperatura u Srpskoj, u zavisnosti od područja, kretala u intervalu od minus 7,3 do minus 1,8 stepen Celzijusov.
Najviše, 12 časova sa negativnim vrijednostima temperature bila su područja Rogatice, Srednje Lamovite na području Prijedora, Piskavice na području Banjaluke, te Capardi u opštini Osmaci.
Temperatura ispod nule u trajanju od sedam do 10 časova bila je u mjestima Dobrljin u opštini Novi Grad, Maglajci, Mlinarice, Jasenje u opština Кozarska Dubica, Jablanci u Gradišci, Ilićani u opštini Srbac, Gradiška, Branešci u opštini Čelinac, Skelani u opštini Bratunac, Brezak u opštini Srebrenica, Novo Selo, Janja, Donje Crnjelovo u Bijeljini, te Tutnjevac na području opštine Ugljevik.
Negativna temperatura zadržala se šest i manje časova u Кosjerevu u opštini Laktaši, Кoraju u opštini Lopare, Bjelovcu u opštini Bratunac, te Petrovu Polju u Trebinju.