Počelo uređenje centralnog spomen-obilježja

Rukovodstvo Boračke organizacije opštine Srbac, na čelu sa predsjednikom Goranom Plotanom, aktivno radi na realizaciji zacrtanih ciljeva i zadataka. Tako je, pored osnivanja Fonda solidarnosti koji ima za cilj da poboljša materijalni položaj i status boračkih kategorija stanovništva, danas počela realizacija ideje o uređenju prostora i renoviranju centralnog spomen-obilježja u Srpcu, koji je u prilično lošem stanju.
Kako nam je rekao Goran Plotan, predsjednik Boračkeorganizacije Srbac, danas su uz pomoć radnika KP ,Komunalac” Srbac na prostoru oko centralnog spomen-obilježja posađene sadnice tuja, a ovih dana, nakon što bude urađen tačan predračun radova, biće kompletno zamijenjene sve keramičke pločice oko spomenika koje trenutno daju ružnu sliku ovom obilježju .
Prema njegovim riječima, ovaj posao biće realizovan uz podršku Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS , što je dogovoreno na nedavnom sastanku delegacije Boračke organizacije Srbac sa savjetnikom ministra Milanom Torbicom.
Da podsjetimo, centralno spomen-obilježje u Srpcu otkriveno je 10. septembra 2006. godine na dan stradanja Srpčana na ozrensko-vozućkom ratištu. Na njemu su uklesana imena 147 poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske. Jedna od poruka na ovom spomen-obilježju glasi: ,,Svojim sinovima i junacima zahvalan narod opštine Srbac, sa željom da se ne ponove godine uklete 1991- 1995″.
Pored njega nalazi se i spomenik borcima NOR-a, koji je zamjena za spomenik koji se nalazio u gradskom parku u Srpcu. U NOR-u je živote dalo 457 boraca sa područja opštine Srbac, a njih 506 stradali su kao žrtve fašističkog terora.