Otvorena izložba ,,Moja Rusija“ autora Davida Dronjka

Povodom predstojećih vaskršnjih praznika, sinoć je u holu Doma kulture, uz poštovanje propisanih epidemiološkoh mjera, otvorena izložba grafika autora Davida Dronjka iz Drvara. Posjetiocima je predstavljeno 16 linoreza pod nazivom ,,Moja Rusija“.

Prisutne je pozdravio saradnik za kulturu Stevan Umljenović, nakon čega se obratio direktor Centra za kulturu i sport Srbac Radovan Mitraković koji je istakao da posjetioci imaju priliku da pogledaju lijepe i neobične radove koji, zbog tehnike kojom su izrađeni, potvrđuju da se radi o ozbiljnom umjetniku, te pozvao građane da dođu i pogledaju izložena umjetnička djela.

,,Večeras smo se okupili da građanima opštine Srbac pokažemo da i među mlađim generacijama imamo sjajne umjetnike, koji su spremni da nas svojim umjetničkim pogledom iznenade i da nam doživljaj nekih predjela prenesu na sasvim drugačiji način od onog kako sam do tada djelovali. Želim da kažem da je naša ustanova otvorena za sve saradnje ovakvog tipa i pozivan umjetnike da dođu i da nam predstave svoj rad“, rekao je Mitarković.

Autor izložbe David Dronjak je istakao da se radi o djelima čiji je proces nastanka dugotrajan, jer je sama priprema i izrada djela zahtjevan proces. Dronjak kaže da su djela nastala u periodu od 2017.godine do danas i dodao da ciklus slika još nije završen, a da je inspiraciju našu u ruskoj književnosti.

,, Veliki sam ljubitelj ruske književnosti, volim da čitam njihove klasike i odlučio sam da svoje djela posvetim Sibiru, da taj dio Rusije prikažem na jedan drugačiji način. Nekako mi se čini da su ljudi više okrenuti Moskvi i Sankt Petrsburgu, pa sam odlučio da im približim i ovaj drugi dio te prelijepe zemlje i život i interesovanja običnog čovjeka u Sibiru“, rekao je Dronjak.

Otvaranju izložbe je prisustvovao Aleksandar Grandić, istoričar umjetnosti, koji je istakao da je posjeta izložbi i udubljivanja u izložena djela prilika da se Rusija, odnosno Sibir sagledaju u jednom drugom svjetlu.

,,Mladi David Dronjak je zagrebao ispod površine jednog za nas ne baš toliko bliskog svijeta. Predstavio nam je Sibir i život čovjeka u njemu, kuće u kojima neko živi, a sa druge strane crkve, dio tog velikog duhovnog, utješitelnog mira, molitvenog prostora, odnosno mjesta gdje čovjek i u najtežim uslovima života traži svoj mir“, rekao je Grandić.

Izložba ostaje otvorena narednih 15 dana, a posjetioci mogu doći u manjim grupama uz poštovanje epidemioloških mjera.