Održana sjednica Opštinskog štaba: Od ponedjeljka vrtić kreće sa radom

Radnica srbačkog vrtića za koju se juče tvrdilo da je oboljela od korona virusa bila je negativna na drugom i trećem testiranju, tako da je time otklonjena sumnja na zarazu, a samim tim je omogućeno da već od ponedjeljka 25. maja vrtić ponovo nastavi sa radom.

Ovo je zaključeno na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije opštine Srbac kojom je predsjedavao načelnik opštine i komandant štaba Mlađan Dragosavljević.

Direktor Doma zdravlja Srbac, Mirko Stojić, rekao je da je nakon testiranja svih radnika vrtića prvobitno utvrđeno da je jedna od radnica pozitivna na virus korona, što je saopšteno i od strane Instituta za javno zdravstvo i Ministartva zdravlja i socijalne zaštite, ali su zbog sumnje u rezultat testa, iz predostrožnosti urađena još dva testiranja na kojima je rezultat bio negativan.

„U slučaju da se posumnja da prvo testiranje nije bilo validno, rade se naknadna testiranja, koja su u ovom slučaju pokazala da naša sugrađanka na svu sreću nije zaražena ovim virusom. Imali smo sumnju u rezultat samom činjenicom da radnica nije imala nikakve kontakte sa prethodno zaraženim osobama, a uz to je i vrtić prije otvaranja preduzeo sve potrebne higijenske mjere, kao i mjere dezinfekcije koje su smanjile mogućnost da dođe do zaraze. Ovakve stvari se dešavaju prilikom testiranja ali najvažnije od svega je da su rezultati negativni“, rekao je Stojić.

On je dodao da će narednih dana u srbački Dom zdravlja stići aparat kojim će biti omogućena serološka dijagnostika korona infekcije, odnosno moći će se utvrditi količina antitijela kod zaraženih i kolika je bila izloženost zarazi lokalnog stanovništva.

Sjednici Opštinskog štaba prisustvovala je i direktorica vrtića Dijana Milanković koja je rekla da je prethodni dan bio veoma težak za njihovu ustanovu jer su roditelji pokazali zabrinutost zbog novonastale situacije, ali da su ponovni rezultati testiranja pokazali da je ova predškolska ustanova bila dosljedna u provođenju svih preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

„Ispoštovali smo sve mjere, od dezinfekcije prostorija, igračaka, posuđa, namještaja i drugih objekata u ustanovi, mjerenja temperature beskontaktnim toplomjerom radnicima vrtića, djeci i roditeljima, pa sve do izolovanja djece u manje grupe i redovnu higijenu. Da smo uspješno preduzeli mjere prevencije svjedoče negativni nalazi testiranja svih naših radnika. Radili smo i prije, a naročito u ovim trenucima naš posao sa mnogo emocija i nadam se da će se mališani vrlo brzo vratiti u našu ustanovu jer smo dobili mnogo poruka podrške od roditelja vaspitanika i drugih građana“, rekla je Milanković i ujedno se zahvalila radnicima i rukovodstvu Doma zdravlja na velikoj podršci.

Članovi Opštinskog štaba za vanredne situacije takođe su podržali sve preduzete mjere srbačkog vrtića, koje su ocijenjene kao dobre i pravovremene, što je odlikovalo rad ove ustanove i u proteklom periodu prije izbijanja epidemije. Samim tim, otklonjene su sve opasnosti, tako da vrtić od ponedjeljka 25. maja ponovo počinje sa radom.

„Rad vrtića u svakom pogledu zaslužuje visoku ocjenu zbog nivoa angažovanosti i odgovornosti u radu sa djecom. NJihove aktivnosti za vrijeme trajanja epidemije su bile usklađene sa preporukama nadležnih republičkih institucija, pa je samim tim došlo i do privremenog zatvaranja vrtića iz preventivnih razloga dok se nisu otklonile sve nedoumice oko najnovijeg slučaja. Na svu sreću, pokazalo se da nema zaraženih u ovoj ustanovi tako da vrtić od ponedjeljka može nesmetano nastaviti sa radom“, rekao je načelnik Dragosavljević.

On je naglasio da će radno vrijeme ugostiteljskih, trgovinskih i drugih objekata narednih dana biti usklađeno sa odlukama koje donesu republičke institucije, odnosno odlukom o radnom vremenu koja će biti prilagođena i za našu lokalnu zajednicu.

„Radno vrijeme u srbačkoj opštini definisano je odlukom koja je donesena 11. maja i važi do ponedjeljka 25. maja, a usklađeno je sa mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije. O budućem načinu rada trgovaca i ugostitelja oglasiće se resorna ministarstva sa pisanim instrukcijama a u skladu s tim ćemo i na lokalnom nivou donijeti novu odluku o radnom vremenu, o čemu ćemo javnost informisati na vrijeme“, rekao je načelnik Dragosavljević.

Prema njegovim riječima, svi građani su dužni da i dalje nose zaštitne maske na otvorenom i u zatvorenim prostorijama, te da poštuju mjere distance od najmanje dva metra između drugih osoba, redovno peru ruke i održavaju ličnu higijenu.

„Zdravlje građana je na prvom mjestu a kako se situacija bude postepeno normalizovala posvetićemo se i drugim aspektima društveno-ekonomskog života. Najvažnije u ovom trenutku je da izvršimo rebalans budžeta za ovu godinu, što će morati učiniti i druge opštine i gradovi u našoj zemlji i regionu, jer će epidemija ostaviti značajne finansijske posljedice u cijelom svijetu“, rekao je načelnik Dragosavljević.

Na današnjoj sjednici govorio je i komandir Policijske stanice Srbac, Nebojša Novaković, koji je rekao da je za vrijeme trajanja epidemije sankcionisano 67 lica zbog raznih vrsta prekršaja, među kojima se 57 odnosilo na kršenje policijskog časa i nedozvoljeno kretanje osoba starijih od 65 godina, dok je u 20 slučajeva počinjen prekršaj zbog nenošenja zaštitne opreme u vidu maski i rukavica.

„Na području koje pokriva Policijska uprava Gradiška zabilježen je i veći broj provala u porodična domaćinstva koja su uspješno riješena, među kojima je bio značajan broj lica iz Federacije BiH a uz pomoć gradiške policije uspješno smo priveli na ovom području i nekoliko dilera droge koji su stigli iz drugih opština kao i jedan broj migranata čije kretanje je pojačano u zadnjih par dana“, rekao je Novaković.

On je dodao da video nadzor na području srbačke opštine funkcioniše u punom kapacitetu što olakšava praćenje i otkrivanje potencijalnih počinilaca krivičnih djela.

„Pozivam građane da nam pomognu u ovom pogledu i dojave kretanja sumnjivih lica, kako bismo pravovremeno reagovali“, istakao je Novaković.