Obilježena krsna alava i održana sjednica Boračke organizacije Srbac

Povodom krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske –Mitrovdana,delegacija Boračke organizacija Srbac,jutros je prisustvovala Svetoj liturgiji u hramu Pokrov Presvete Bogorodice u Srpcu u pomen poginulim borcima Vojske RS, a tom prilikom obavljen je i slavski obred uz lomljenje slavskog kolača.
Nakon toga ,prema Kalendaru Opštinskog odbora za obilježavanje značajnih datuma i događaja iz istorije ovog kraja , na Centralnom spomen obilježju u Srpcu organizovano je polaganje cvijeća uz paljenje svijeća za pokoj duše 147 poginulih boraca iz naše opštine.
Slavski dan iskorišten je i za održavanje Druge redovne sjednice Boračke organizacije na kojoj se našlo 11 tačaka dnevnog reda.Delegate je pozdravio predsjednik Goran Plotan,nakon čega su intonirane himne Republika Srpska i Bože pravde,a odata je i pošta minutom ćutanja za poginule drugove u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Gosti skupštine bili su zamjenik načelnika opštine Dragan Mikić i šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Borivoje Vrsajković koji je rekao da lokalna vlast podržava rad Boračke organizacije Srbac i redovno doznačuje grantovska sredsva za njen rad.
Bez rasprave su usvojeni izvodi iz zapisnika sa prethodne dvije sjednice kao i Izvještaji o radu i Finansijskom poslovanju Boračke organizacije za 9 mjeseci ove godine,da bi se potom povela duga rasprava po pitanju prikuljanja i utroška boračke članarine kao i prijedloga za osnivanje Fonda solidarnosti ove organizacije.U raspravi su učestvovali Dragoljub Ždral,Branko Grahovac,Zoran Vidović, Goran Plotan, Duško Mitrić,Novak Sivac,Darko Lajić i Ljubo Savić.
Najviše je bilo dileme oko toga,kako će se finansirati rad 22 mjesne boračke organizacije ako se usvoji prijedlog da se boračka članarina usmjeri u Fond solidarnosti.Dilemu je razriješio član Skupštine i načelnik Odjeljenja za opštu upravu opštine Srbac Duško Mitrić koji je rekao da će opština snositi troškove organizovanja svih boračkih parastosa , a da troškove rada organa mjesnih boračkih organizacija treba predvidjeti Finansijskim planom Boračke organizacije Srbac .
Nakon usvajanja prijedloga Odluke o osnivanju Fonda solidarnsoti,usvojen je i prijedlog Pravilnika o načinu rada i djelovanja Fonda solidarnosti Boračke organizacije Srbac.
Izabrana je i petočlana Komisija Fonda u sastavu Goran Plotan ,predjednik i Dragan Aleksić,Branko Grahovac,Goran Trivunić i Darko Lajić,za članove.
Branko Grahovac je upoznao prisutne da je novčanu pomoć Fondu obećao predsjednik BORS-a kao i dio sredstava za sufinansiranje spomen obilježja u Kobašu koja je jedina mjesna zajednica u opštini u kojoj još nema spomenika palim borcima.
Nakon završetka sjednice delegati i drugi gosti prisustvovali su slavskom ručku u prostorijama Elektrodistribucije u Resavcu .