Obavještenje iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srbac

1. Gradjanima se preporučuje da odlaske ljekaru svedu na minimum. Ljekaru treba ići kada su teže bolesni, jako lošeg opšteg stanja, kada imaju jako visoku temperaturu i groznicu, dugotrajno povraćanje, a za ostale probleme javite se telefonom.

2. U slučaju sumnje na infekciju virusom Korona nije poželjno dolaziti, treba se javiti TELEFONOM nadležnom ljekaru ili epidemiologu ili na broj telefona 051/745-762.

3.Svaki ulazak u Republiku Srpsku takođe prijaviti isključivo TELEFONOM nadležnom ljekaru, epidemiologu ili na broj 051/745-762.
4. Ukoliko ste već morali doći na pregled i u čekaonici je veći broj osoba nakon javljanja medicinskoj sestri možete pričekati vani na otvorenom.
Iz Higijensko-epidemiološke službe je saopšteno da je danas 14.03.2020.g jedna osoba koja je prije dva dana doputovala iz Njemačke i nakon što se javila na pregled u Službu hitne medicinske pomoći Srbac sa simptomima respiratone infekcije, prevezena na Infektivno odjeljenje UKC Banja Luka gdje je zadržana radi dalje dijagnostike.

Preporuke za čišćenje i dezinfekciju prostora i predmeta za vrijeme kućne izolacije:
– Osobu u kućnoj izolaciji smjestiti u posebnu i dobro prozračenu sobu.
– Članovi koji žive u istom domaćinstvu s osobom u kućnoj izolaciji, trebaju ostati u drugoj sobi ili održavati udaljenost od najmanje 1 m od osobe u izolaciji, dobro provjetravati zajedničke prostorije (kuhinja, kupatilo) i izbjegavati da dijele predmete iz neposrednog okruženja osobe (četkice za zube, cigarete, jelo, posuđe, čaše, peškire, krpe ili posteljinu).
– Zbog mogućeg preživljavanja virusa COVID-19 u okolini nekoliko dana i na različitim površinama i više od 48 sati na sobnoj temperaturi (20°C), prostore i predmete potencijalno kontaminirane COVID-19 treba očistiti i dezinfikovati prije ponovne upotrebe, stoji u saopštenju Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srbac