Novogodišnji prijem za privrednike opštine Srbac

smart

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević zajedno sa svojim saradnicima organizovao je danas  prijem za preko 30 srbačkih privrednika opštine Srbac. Ovo je tradicionalna praksa Opštinske uprave i prilika za razmjenu mišljenja o privrednom razvoju naše opštine.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević zahvalio je privrednicima na uspješnoj saradnji u toku protekle godine i izjavio da će i u narednom periodu zadatak Opštinske uprave biti stvaranje što povoljnijeg privrednog ambijenta.

,,Cilj današnjeg sastanka bio je da rezimiramo rezultate u protekloj godini i mislim da možemo biti zadovoljni onim što smo postigli u prošloj godini. Mnogo je otvorenih pitanja koje naše privrednike muče, a mi smo se trudili da im izađemo u susret koliko je to u našoj nadležnosti moguće  i tako će biti i u narednom periodu“, rekao je načelnik Dragosavljević.

Analizu privrednih kretanja u opštini Srbac ukratko je prezentovao načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić koji je rekao da su preduzentnici najvažniji nosioci razvoja opštine Srbac.

,,Broj preduzetnika u poslednje tri godine iznosi između 220 i 230, a od tog broja najveći postotak je iz oblasti trgovine na veliko i malo oko 30 %, ugostiteljstvo 21% i prerađivačka djelatnost oko 16%“, rekao je Miholjčić.

Jedna od strateških grana privrednog razvoja neše opštine je drvoprerađivačke industrije. Vlasnik firme ,,Teksoprom“ d.o.o. Goran Ćosić je izjavio da se drvopređađivači susreću sa nedostatkom radika.

,,Vrlo važno bi bilo pokušati u Srednjoškolskom centru u Srpcu organizovati jednu generaciju polaznika drvoprerađivačke škole. Na taj način bi mi u ovom sektoru imali kvalitetniju radnu snagu, a mislim i da bi na taj način smanjili trend odlaska mladih u inostranstvo. Pored problema sa sirovinama i plasmanom proizvoda je i deficitaran kadar“, rekao je Ćosić.

Opština Srbac je već godinama prepoznatljiva po tekstilnoj industriji. Današnjem sastanku je prisustvovao  predstavnik firme ,,Lenateks“d.o.o. Miloš Budimčić koji je rekao da firma postoji od 1987.godine i da uspijevaju da se nekako izbore sa nedostatkom kadra,što i u ovoj branši  predstavlja veliki problem. Svoje proizvode, firma ,,Lenateks“ plasira isključivo u BiH.

Na kraju današnjeg sastanka načelnik Dragosavljević uručio je posebnu zahvalnicu srbačkom privredniku Vojinu Kusiću za 40 godina uspješnog rada.