Najava za emisiju ,,Gost programa Radio Srpca“

Prema podacima Policijske stanice Srbac za 5 mjeseci 2020. godine registrovano  je 10 slučajeva  kršenja Zakona o zaštiti  od nasilja u porodici, dok je u istom periodu prošle godine registrovano 11 slučajeva .

Komandir Nebojša Novaković kaže da je primjetno pojačano nasilje u porodici u poslednje vrijeme uz upotrebu sile lica koja su u alkoholisanom stanju, a riječ  je o težim oblicima. U  istom periodu  prošle godine najveći broj slučajeva nasilja je okarakterisan kao prekršaj, a samo tri slučaja bila su krivična djela.

,,Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u RS na snagu je stupio 1.maja 2020.godine  i njime je definisana i uredjena oblast  zaštite od nasilja u porodici, lica porodične zajednice, subjekti i postupci zaštite i ono što je novo jeste da svaku prijavu nasilja u porodici sačinjava procjena rizika postupajućeg policijskog službenika koja daje više podataka ostalim subjektima u vezi daljeg postupanja u konkretnom slučaju“,rekao je komandir Policijske stanice Srbac Nebojša Novaković.

Za četiri mjeseca ove godine, u porastu je i povećanje  slučajeva narušavanja javnog reda mira.

„Zabilježen je 41 slučaj  u kojima  je bilo devet povrtanika i dva maloljetna lica, a 11 lica je procesuirano“, rekao je Novaković.

O stanju u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti u saobraćaju u protekla četiri mjeseca, sa naglaskom na rad u vanrednim okolnostima  za vrijeme pandemije virusa korona, opširnije ćemo sa komandirom Policijske stanice Srbac Nebojšom Novakovićem razgovarati  u našoj emisiji ,,Gost programa Radio Srpca“ koju možete poslušati sutra od 10 časova.