Doček vladike Save, novog vikara episkopa banjalučkog, u četvrtak u Hramu Svete Trojice

Njegovo preosveštenstvo episkop marčanski Sava, novi vikar vladike banjalučkog Jefrema, biće svečano dočekan u četvrtak u 18 časova u Hramu Svete Trojice u Banjaluci, kazali su iz Eparhije.

Podsjećamo, vladika Sava izabran je na posljednjem majskom zasjedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC za novog vikara (pomoćnika) episkopa banjalučkog Jefrema. Do sada je obavljao dužnost vikarnog episkopa i šefa kabineta patrijarha srpskog Porfirija.

Kako su istakli iz Eparhije banjalučke, u četvrtak od 18 časova biće služena večernja molitva sa doksologijom u čast novog vikara episkopa banjalučkog. Oni pozivaju vjerni narod Eparhije da svojim molitvenim prisustvom uveličaju ovaj događaj.

– Pozivamo vjerni narod Eparhije banjalučke da svojim molitvenim prisustvom na večernjoj molitvi sa doksologijom u čast Njegovog preosveštenstva episkopa Save uveličaju ovaj značajan događaj za našu Eparhiju – kazali su u Eparhiji banjalućkoj.

Episkop Sava marčanski jedan je od najmlađih arhijereja Srpske pravoslavne crkve, a do sada je obavljao i dužnost sekretara Njegove svetosti patrijarha Porfirija.

Episkop Sava (Bundalo) rođen je 9. decembara 1984. godine u Banjaluci kao Bojan Bundalo, ali je odrastao u Srpcu gdje je završio osnovnu školu, a potom, po blagoslovu episkopa banjalučkog Јefrema (Milutinovića), upisao i završio Cetinjsku bogosloviju. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 2010. godine. Postdiplomske studije završio je na Institutu Vaseljenske Patrijaršije u Šambeziju, Švajcarska, gdje je magistrirao.

Mentor mu je bio čuveni pravoslavni kanonič prof. dr Vlasije Fidas. Zamonašen je 2019. godine u manastiru Osovica, u blizini Srpca, rukom vladike Јefrema kada i dobija monaško ime Sava.

U čin jerođakona rukopoložen je drugog dana Božića, na praznik Sabora Presvete Bogorodice 8. januara 2020. godine u Sabornoj crkvi u Zagrebu. U prezviterski čin rukopoložen je u petoj nedjelji velikog posta, 18. aprila 2021. godine, rukom patrijarha srpskog Porfirija.