Do 30. novembra građani mogu primiti prvu i buster dozu Sputnjik V vakcine

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Srbac prenosi apel građanima, koji je upućen iz Instituta za javno zdravstvo RS, da će se prva doza Sputnjik V vakcine i buster doza (komponenta I) moći primiti do 30. novembra ove godine.

Buster dozu Sputnjik V (komponenta I) mogu primiti građani koji su vakcinisani protiv COVID-19 sa dvije doze vakcine Sputnjik V, i to ako je prošlo pet mjeseci nakon druge doze.

Ova vakcina je na raspolaganju u domovima zdravlja, UKC Republike Srpske, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i regionalnim centrima Instituta.

S obzirom na ograničene količine vakcine Sputnjik V (komponenta I) sa kojima raspolažu, preporučuje se da se ova vakcinacija obavi najkasnije do 30. novembra 2021. kod svih osoba kod kojih je prošlo pet mjeseci od druge doze.

Osobe koje se još nisu vakcinisale protiv COVID-19 i žele da prime prvu dozu vakcine Sputnjik V, takođe se mogu do ovog datuma javiti srbačkom Domu zdravlja za vakcinaciju.

Nakon 30. novembra moći će se primiti samo druga doza Sputnjik V vakcine koja se daje 21 dan nakon prve doze.

Pozivaju se građani koji namjeravaju da se vakcinišu Sputnjik V vakcinom da to učine do kraja novembra jer nakon isteka ovog roka, određen period ove vakcine neće biti na raspolaganju.

S obzirom da ulazimo u period intenzivnog širenja respiratornih infekcija, te da je broj zaraženih virusom korona u porastu, upućuje se apel onima koji to još nisu učinili, da se vakcinišu protiv COVID-19 kako bi zaštitili svoje i zdravlje svojih najbližih.