Delegacija Srpca u zvaničnoj posjeti amabasadoru Ruske Federacijeu BiH

Delegaciju opštine Srbac, koju su činili načelnik opštine Mlađan Dragosavljević i direktor Narodne biblioteke Srbac Branko Savanović, boravila je u zvaničnoj posjeti amabasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu.

Tema sastanka bilo je jačanje ekonomske, kulturne, sportske i drugih vidova saradnje Ruske Federacije sa opštinom Srbac i iznalaženje mogućnosti za bratimljenje neke od ruskih opština sa našom lokalnom zajednicom.

Sastanku su prisustvovali i prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije Anton Sokolov i ataše za kulturu Anastasija Gajdaljonok.

U veoma srdačnoj i prisnoj atmosferi, u dužem razgovoru, ambasador Petar Ivancov je zahvalio na dosadašnjoj korektnoj saradnji i izuzetnim naporima na širenju ruske kulture, što je po njegovim riječima, izraženije u Srpcu nego u većini drugih opština i gradova Republike Srpske.

Usaglašeno je da će se i u narednom periodu raditi na organizaciji zajedničkih kulturnih događaja i obilježavanju važnijih istorijskih datuma, a jedan od njih je 75. godišnjica od pobjede nad fašizmom, koja se u cijelom svijetu slavi 9. maja.

Tim povodom će od 5. do 7. maja ruska ambasada organizovati razne manifestacije na koje će biti pozvani i predstavnici naše opštine a u planu je da se ovaj značajan jubilej obilježi i u Srpcu organizacijom Sedmice ruske kulture, pod pokroviteljstvom Opštine Srbac i Ambasade Ruske Federacije.

U planu je da Narodna biblioteka Srbac raspiše konkurs za najbolji literarni rad na temu pobjede nad fašizmom, koji će biti organizovan u tri starosne kategorije. U planu su i Dani ruskog filma kao i izložba fotografija koja će na najbolji način opisati veliku pobjedu nad najvećom pošasti 20. vijeka.

Upućen je poziv ambasadoru Petru Ivancovu da uzme učešće i otvori Sedmicu ruske kulture u Srpcu. Ukoliko mu obaveze dozvole u tom periodu, on je najavio da će se potruditi da po prvi put posjeti Srbac i prisustvuje ovom važnom događaju.

Tokom sastanka, načelnik opštine Mlađan Dragosavljević je upoznao ambasadora sa osnovnim karakteristikama naše opštine i potencijalima, a tom prilikom se razmatrala mogućnost bratimljenja sa nekom od opština u Rusiji.

Na kraju posjete, naša delegacija je zahvalila domaćinima na odvojenom vremenu, znajući koliko ambasador i njegovi saradnici imaju obaveza, jer je istog dana organizovan prijem u ruskoj ambasadi povodom Dana zaštitnika otadžbine na kojem su prisustvovali i najviši zvaničnici iz Republike Srpske.