Badnji dan u Ćukalima prvi put obilježen kod nove crkve

Mještani sela Ćukali, ove godine su sa posebnom radošću dočekali i obilježili Badnji dan, jer je, kako kažu, ovo prvi put da ga imaju priliku proslaviti kod nove crkve. Tradicionalna vožnja badnjaka kroz selo završena je okupljanjem ispred crkve, gdje je u 14 časova održano bogosluženje i spaljivanje badnjaka.

Ovi događaji imali su posebnu čar, jer su vjernici prvi put bogosluženju na Badnji dan mogli prisustvovati u novom hramu, koji nosi naziv Sv. Ognjena Marija.Osveštenje temelja nove crkve u Ćukalima obilježeno je 16. novembra 2019. godine, a ove godine, zidanje crkve stiglo je do pokrivanja.

Mještanin, Dejan Vukota, rekao je da je ovo poseban događaj za selo Ćukali:

„Osjećam se ponosno što se i naše selo može pohvaliti svojim hramom. U selu ima 80 kuća, i ipak treba nešto tako napraviti, a mi smo već sve završili, ostalo je još da porkijemo“, naglašava Dejan.

Sredstva za zidanje novog hrama prikupili su mještani sela Ćukali, uz doprinose građana iz opštine, kao i ljudi koji su nekada živjeli u ovom selu, a trenutno žive i rade u inostranstvu.Novac za kupovinu jednog zvona obezbijedile su žene iz Ćukala, dok je drugo donirao predsjedik Fiskalnog savjeta Milenko Krajišnik, kome korijenovi potiču iz ovog sela.

Izvor: Mikromreža