Apel Koordinacionog odbora živinara BiH institucijama i stanovništvu: Smanjite namete i kupujmo domaće!

Koordinacioni odbor živinara Bosne i Hercegovine uputio je danas apel institucijama i javnosti kojim od institucija zahtjevaju da se, usljed povećanja troškova proizvodnje uzrokovanog pandenijom koronavirusa, smanje nameti i povećaju poticaji, a stanovništvo pozivaju da kupuju domaće proizvode i time podrže sve zaposlene u BH poljoprivredi.

,,Mjere suzbijanja pandemije koronavirusa se izuzetno negativno odražavaju na poslovanje sektora živinarske proizvodnje u cijeloj Bosni i Hercegovini. Cijene sirovina i repromaterijala za proizvodnju, uključujući i stočnu hranu koja se uglavnom uvozi, te usluge transporta su značajno porasle, te je ugroženo obezbjeđivanje dovoljnih količina sirovina i reporomaterijala,“ navodi se u saopštenju.

Nasuprot tome, došlo je do pada kupovne moći uz iste ili niže cijene  gotovih proizvoda. Uz sve navedeno kalkulacija proizvodnje je negativna, te je potrebno obezbijediti i značajno veća obrtna sredstva.

Predrag Miličić, kopredsjedavajući odbora, dodao je da do sada preduzete mjere od strane države i entiteta nisu ni približno dovoljne da se saniraju sve posljedice krize, te da postoji veoma velika zabrinutost proizvođača da li će uopšte moći opstati i nastaviti rad ako ovakve prilike potraju.

„Ulažući ogromne napore, i angažujući sve unutrašnje rezerve, proizvođači peradi nastavili su da proizvode i obezbjede tržište sa dovoljnim količinama proizvoda za prehranu stanovništva. Pored toga nije bilo otpuštanja radnika niti kooperanata, čime smo dali izuzetan doprinos društvu u ovim teškim vremenima,“ rekao je Miličić.

Koordinacioni odbor je vladajućim strukturama uputio zahtjev da pored direktne pomoći koju trebaju obezbjediti državna i entiteske vlasti, one obezbjede i povoljnije uslove poslovanja nego do sada. Oni su pozvali vlasti da:

  • smanje ukupna davanja i ukinu parafiskalne namete;
  • povećaju stimulacije za proizvodnje;
  • obezbjede povoljnije izvore finansiranja proizvodnje;
  • zaštite domaću proizvodnju i eliminišu nelojalnu konkurenciju; i da
  • podrže kampanju ,,kupujmo domaće“.

Odbor se obratio i stanovništvu, pozivajući ga da kupovinom domaćih proizvoda obezbjede za sebe i svoje porodice kvalitetnu, zdravu i sigurnu hranu iz kontrolisane proizvodnje i da time doprinesu očuvanju radnih mjesta ogromnog broja zaposlenih i egzistenciju njihovih porodica.