Održana 13. “Konferencija beba” u Srpcu

Konferencija beba, manifestacija koja se s razlogom naziva najljepšom, održana je danas u Srpcu.

Na Gradskom trgu u Srpcu, u prisustvu brojnih građana raznih generacija, okupili su se roditelji i bebe koje su rođene od Vidovdana prošle do Vidovdana ove godine. U proteklih godinu dana rođena je 101 beba, a na manifestaciji je bilo prisutno 81.

Na početku manifestacije je izvršena registracija beba, potom je uslijedila je promotivna šetnja čiji je cilj ukazati na ljepotu roditeljstva i porodice.

Nakon šetnje, i ove godine, izabrano je tročlano ,,Predsjedništvo beba“.

Najmlađa beba je Lazar Maksimović iz Glamočana , koji je rođen 28.juna ove godine prije samo 7 dana, a roditelji su Milan i Brankica Maksimović.

Titulu najstarije bebe ponijela je Tamara Šarić iz Kaoca koja je rođena 1.jula 2023.godine, a roditelji su Bojan i Bojana Šarić.

Beba sa najviše braće i sestara je Danijel Grumić , od oca Dalibora i majke Milijane koji imaju sedmoro djece.

Za bebe koje su ušle u tročlano predsjedništvo Opština Srbac i sponzori su obezbijedili vrijedne nagrade, a uručili su ih načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević .

Za bebu sa najviše braće i sestara poklon je obezbijedio i arhimandrit Teofil, iguman manastira Osovica, koji je bebama poklonio po zlatni dukat. Arhimandrit Teofil redovno uručuje sličan poklon za sve porodice koje dobiju peto i svako naredno dijete.

Načelnik opštine je istakao da je Konferencija beba najljepša manifestacija koja se organizuje na području naše opštine.

,,Drago mi je da se ova najljepša manifestacija pretvorila u tradiciju. Odziv roditelja i beba zaslužuje pohvalu i mislim da je samim tim ispunjen efekat a to je promocija porodice.Mislim da je ovo dobar način da postičemo mlade da osnivaju porodice i da pošaljemo poruku društvu u cjelini a to je da nam je potrebna jaka ,zdrava ,mnogobrojna porodica, ispunjena ljubavlju slogom i uvažavanjem. To je najbolji put ,pored mjera pronatalitetna politike opštine Srbac, koji bi trebao dati neophodne efekte”, rekao je načelnik Mlađan Dragosavljević.

U zabavnom dijelu programa predstavili su se polaznici Dječijeg vrtića ,,Naša radost” Srbac i članovi plesnih sekcija Udruženja građana ,,C.E.Z.A.R.”Srbac.

Zanimljiva takmičenja su organizovana za očeve i majke beba, za koje su, takođe, bile obezbijeđene nagrade. U takmičenju očeva, prvo mjesto je osvojio Dalibor Vranić, drugo mjesto je zauzeo Viktor Vujanović, a treće Bojan Novaković.

U nagradnoj igri za majke, prvo mjesto je osvojila Suzana Žujić, drugo mjesto Danijela Petković i treće mjesto Dijana Vujanović.

U igri parova,, Mame i Tate “ najuspješniji je bio par Spomenko i Sara Ubiparipović, drugi je bio par Ahmed i Amela Junuzović a treći Dajana i Đorđe kojić.

Nagrade za prva mjesta su bile 100 KM, za druga 70 KM i za treća 50 KM.

Organizaciju Konferencije beba pomoglo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i Opština Srbac kao glavni pokrovitelji manifestacije, a podršku su pružili brojni sponzori sa područja naše opštine, koji su dali doprinos da sve bebe dobiju simbolične poklone. Medijski pokrovitelj manifestacije je Radio Srbac.