Frizeri srbačke srednje škole uspješni u praktičnoj nastavi


Od ove školske godine u Centru srednjih škola”Petar Kočić” u Srpcu, učenicima je  ponuđeno zanimanje frizera.
Upisano je jedno odjeljenje od 24 učenika,a razredni starješina je profesorica Slađana Račić-Malbašić.


“Srednja frizerska škola predstavlja program školovanja trećeg stepena, nakon čijeg  je završetka učenik sposoban da samostalno obavlja zadatke u sklopu frizerske struke. Učenici  se upoznaju sa pravilnom upotrebom sredstava za rad, uče obavljati poslove sređivanja i oblikovanja kose”,kaže profesorica Račić-Malbašić.


Budući frizeri posljednja dva školska časa svakim danom imaju praktičnu nastavu, koju održava srbačka  frizerka Milica Babić. Učenik Arsenije Sarić se veoma dobro prilagodio novoj školi,a želja mu je da postane muški frizer.


“Naročito mi se dopadaju časovi praktične nastave koje imamo pet puta sedmično. Uspješno sam savladao osnovne tehnike feniranja, peglanja, uvijanja kose peglom, kao i razne tehnike pravljenja pletenica.U budućnosti mi je želja da radim isključivo kao muški frizer”,kaže  srednjoškolac Arsenije Sarić.Učenici su kroz razgovor pomenuli predmete koje nisu imali u osnovnoj školi, poput anatomije, fiziologije, poznavanje materijala, i tehnologije zanimanja.


Profesorica praktične nastave Milica Babić kao frizerka radi već 17 godina i kaže da joj je nakon što je završila srednju frizersku školu u Banjoj Luci ovo prvi put da predaje praktičnu nastavu u školi.


“Učenici  ostvaruju vidljiv napredak,i prijatno  su me iznenadili svojom zainteresovanošću. Osnove praktične nastave svode se na upoznavanje teorije u početku,a zatim na muško i žensko šišanje,brijanje, pranje kose i feniranje’’ , istakla je profesorica praktične nastave Milica Babić.

Izvor: JU CSŠ”Petar Kočić” Srbac